Site icon Spletni časopis

Vlada kot referendumski kapitalist

V referendumski kampanji o drugem tiru je imela vlada veliko več denarja kot vsi drugi kandidati skupaj, kažejo doslej objavljena finančna poročila. Doslej je že poročala okoli polovica vseh organizatorjev, med katerimi pa še ni velikih strank. Vlada je sama sebi julija letos za kampanjo iz proračunskih rezerv dodelila 97.000 evrov. To je storila po spornem popravku zakona iz časov vlade Boruta Pahorja, s katerim je takratna koalicija SD, Zares, LDS in Desus dodelila pravico do rabe proračunskega denarja za kampanje svoji  vladi in državnemu svetu, ki je takrat še lahko zahteval referendum. Pahorjeva vlada se je v zgodovino vpisala, ker je pred vlado Mira Cerarja edina za referendumsko propagando tak denar tudi porabila in med drugim plačala nastop Urške Čepin v precej nenavadnem promocijskem spotu.

Ko se ustavno sodišče izmakne presoji

Drugim organizatorjem, doslej jih je o stroških kampanje poročalo 14, je skupaj uspelo zbrati manj kot tri odstotke denarja, ki ga je sama sebi dala vlada: 2165 evrov.

Še največ je zbral Vili Kovačič, ki je prvi podpisal zahtevo za referendum. Za Društvo Davkoplačevalci se ne damo mu je uspelo zbrati 771 evrov. Kovačič se je na ustavno sodišče  pritožil, da je bil v neenakopravnem položaju z vlado. A se je večina ustavnih sodnikov (6:3) izmaknila presojanju poštenosti ureditve s sklepom, da mora Kovačič najprej izrabiti običajna pravna sredstva, torej, da bi se moral pritožiti na redna sodišča. Več o tem lahko preberete na povezavi:  https://spletnicasopis.eu/2017/11/08/lex-cepin-je-bilo-vladnih-97-000-evrov-postenih/

Nesorazmerje med vlado in vsemi drugimi organizatorji kampanj se še poveča, če upoštevamo, da so med organizatorji kampanj tudi državna podjetja, ki so pod nadzorom vlade in so bila v kampanji zanjo. Med njimi tudi družba, ki je bila ustanovljena posebej za investicijo v drugi tir 2TDK, ki jo vodi Žarko Sajič.

Državnim podjetjem, pa tudi vsem drugim podjetnikom, zakon ostro prepoveduje vsako financiranje volilnih ali referendumskih kampanj. Med stroške kampanj sodi tudi odprtje posebnih računov zanje, ki so jih vsa omenjena podjetja seveda odprla.  Ob 2TDK so bile v kampanji še Dars, ki ga vodi Tomaž Vidic, Slovenske železnice, katerih šef je Dušan Mes in DRI, ki ga vodi Jurij Kač.

Poročil SMC, SDS, SD in NSI še ni

Skupaj je kampanje pred referendumom prijavilo več  kot 30 organizatorjev. Polovica še ni poročala. Med njimi vse večje stranke: SMC, SDS, SD, NSi. Med večjimi strankami se je le Desus odločil, da ga v kampanji ne bo.

Poročala še ni tudi vlada, o kateri pa navajam znesek 97.000 evrov, ker si je toliko denarja julija s sklepom dodelila. Kot odgovorna oseba je zapisan šef vlade Miro Cerar, ker jo vodi.

Za vse druge so v preglednici podatki iz objavljenih poročil:

Med nenavadnosti dosedanjih poročil, ki je razvidna iz preglednice, je, da je velika večina v kampanji sodelovala le na videz. Edini strošek, ki so ga imeli, je bilo odprtje in zaprtje računov. Razlog, da to številni počnejo, je javna RTV, ki vse, ki se prijavijo kot organizatorji, vabi na javna soočenja in jim s tem omogoča brezplačno promocijo.

Več denarja kot drugi sta ob Kovačiču porabila Zavezništvo Alenke Bratušek in Zveza društev upokojencev. A tudi v tem primeru dodatni stroški niso bili za pravo kampanjo, denimo za plakate ali kaj podobnega. S tem denarjem so poravnali potne stroške. Pri Alenki Bratušek  je pet krat po 64,38 dobil za potne stroške župan Komna Marko Bandelli, v ZDUS pa Boris Janez Bregant 175 evrov, šef Zdusa Janez Sušnik pa 75,6 evrov.

Svetek najbrž kar trikrat

Druga nenavadnost je, da se kot odgovorna oseba, ki je poročala po dvakrat, pojavita Blaž Svetek in Aleš Primc. V kampanji sta vodila vsak po dve organizaciji. Svetek morda še tretjo, kjer organizator ni naveden, a je ime sumljivo podobno stranki, ki jo vodi. Stroški pod sto evrov so v praktično vseh primerih le za bančne stroške odprtja in zaprtja posebnega računa, ki so na različnih bankah različno visoki.

 

Exit mobile version