Site icon Spletni časopis

Nizka udeležba: Referendum bo najbrž propadel

Glasovanja na referendumu o drugem tiru se je do 16. ure udeležilo 245.065 volivcev ali 14,3 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije.

Volivcev malo, zato malo možnosti

Po teh podatkih sodeč je le malo verjetno, da bi na referendumu zakon lahko padel. Pogoj za to je namreč, da mora biti proti zakonu, ki ga je potrdila večina poslancev v državnem zboru, več kot 340.000 volivcev.

Na referendumu o zakonski zvezi in družinski razmerjih, ko je bil kvorum dosežen (in tudi krepko presežen), je do 16. ure glasovalo 24,99% volilnih upravičencev. Rezultat je bil takrat po 19. uri tak:

Na referendumu o arhivih leta 2014, ki je propadel, pa je do 16. ure glasovalo le 8,17 odstotka volilnih upravičencev.

Da udeležba ne bo visoka, je nakazovala že udeležba na predčasnih glasovanjih čez teden, ki se jih je v treh dneh udeležilo 14.201 volivcev ali 0,83 odstotka volilnih upravičencev.

Na zadnjem referendumu o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih je  na predčasna volišča v treh dneh prišlo 24.480 volivcev  ali 1,43 vseh volilnih upravičencev.

Najmanj na severovzhodu države

[wp_ad_camp_4]

Podatki DVK o udeležbi po volilnih enotah so v preglednici. Udeležba danes do 16 ure je modro poudarjena:

Nizka udeležba v volilnih enotah s sedežem v Mariboru in na Ptuju je običajna za večino volitev in referendumov.

Sam sem šel glasovat po 18 uri. Ker s seboj nisem imel vabila, je bilo nekoliko nejasno, na katero od več volišč v šoli moram, a sem našel pravo. Tam so v volilnem imeniku poiskali moje ime, da sem se podpisal. Tudi brez vabila se da, če veš, kje je volišče in imaš identifikacijski dokument.

Tričlanska volilna komisija je bila dobre volje, dela niso imeli veliko, ker je – kot povsod po državi – na volišče čez dan prišlo relativno malo volivcev.

Exit mobile version