Site icon Spletni časopis

Ni podpisov: Milan Jazbec ne bo kandidat

Veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec je sporočil, da mu ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov za kandidaturo za predsednika republike in se zato iz soočenja za simbolno najvišji položaj v državi umika. Jazbec je bil prvi, ki je aprila napovedal, da namerava zbrati pet tisoč podpisov za vložitev nestrankarske kandidature proti sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju.

Šarec kot Janković

[wp_ad_camp_3]

Doslej je pet tisoč podpisov za nestrankarsko kandidaturo uspelo zbrati le Borutu Pahorju. Pohorja podpira SD in vrh Desusa in bi z lahkoto lahko kandidaturo vložil tudi strankarsko s podpisi treh poslancev. Tri tisoč podpisov volivcev je za strankarsko kandidaturo zbral župan Kamnika Marjan Šarec, ki pa poslancev nima.

Šarec vodi stranko, ki jo finančno skoraj v celoti financira občina, ki jo kot župan vodi, z mesečnimi dotacijami. Članarin ali prispevkov simpatizerjev stranka, ki ga kandidira za predsednika republike, ne zbere nič. Več o tem najdete na povezavi tukaj.

Na nacionalni ravni je podobna stranka, ki s članarinami ne zbere nič, Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića.

Koliko so lani s članarinami zbrale stranke, prikazujem grafično.

Največ s prispevki članov zbereta stranki, ki sta tudi po raziskavah javnega mnenja najmočnejši: SDS Janeza Janše, ki je s članarinami lani zbrala 122.206 evrov in SD Dejana Židana s 97.942.

Tretja je NSi predsedniške kandidatke Ljudmile Novak s 73.771 evrov zbranih članarin v lanskem letu

Predsednica NSi Ljudmila Novak in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič sta predsedniški kandidaturi vložili s podpisi poslancev NSi in SMC.

V torek še Tomčeva

[wp_ad_camp_4]

V torek prihodnji teden namerava kandidaturo vložiti še Romana Tomc, ki jo predlaga največja opozicijska stranka SDS.

Zadnji dan za zbiranje podpisov in vložitev kandidatur je sreda prihodnji teden, ko bo tudi že znano, koliko bo tokrat največ kandidatov.

Na posnetku kandidatka največje opozicijske stranke Romana Tomc na srečanju katoliške mladine v Stični:

Foto: Robert Fojkar Komac

 

 

Exit mobile version