Site icon Spletni časopis

Primer Thompson: Poslanci že iščejo novega Zupaniča in Saviča

O odstopu predsednika programskega sveta RTV Slovenija Mirana Zupaniča in člana Domna Saviča bo že jutri zjutraj razpravljala mandatno volilna komisija državnega zbora in takoj tudi objavila razpis za dva nova člana.

Tik pred začetkom počitnic

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič pred odstopom. F

Zupanič in Savič sta odstopila v ponedeljek, ker je za predčasno razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj glasovalo le 14 svetnikov. Za odstavitev leto pred koncem mandata je bilo nujnih najmanj 15 glasov. Takoj po razglasitvi rezultata glasovanja je odstopil tudi Sašo Hribar, ki v programskem svetu zastopa zaposlene v kulturno umetniški dejavnosti na RTV Slovenija. Njegovega naslednika bodo izbrali zaposleni v zavodu sami.

Mandatno volilna komisija hiti, ker so prihodnji teden že začnejo parlamentarne počitnice, torej obdobje, ko ni rednih sej državnega zbora in njegovih komisij. Kdo bo nasledil Zupaniča in Saviča bo jasno septembra. Izbrana bosta med kandidati, ki se bodo prijavili na javni razpis, potrditi ju mora državni zbor.

Pirkovič je načeloma ravnal etično

Zaplet se je začel po objavi prispevka v tedniku, v katerem je novinar Igor Pirkovič hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš. Da novinarji, če objavijo ostre obtožbe, denimo o fašizmu, morajo pridobiti in objaviti odziv, zahteva novinarski kodeks, ki pravi:

“Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče.”

V medijih so bili objavljeni številni prispevki z obtožbami, v katerih odziva hrvaškega glasbenika ni bilo. A ostre odzive je sprožil le Pirkovičev prispevek, ki je v temelju ravnal profesionalno pravilno. Je pa morebiti, tudi ker je sam  glasbenik,  nekoliko simpatiziral z intervjuvanim in mu omogočal kritiziranje levice.

Pirkoviču so po objavi intervjuja očitali, da se je postavil preveč na Thompsonovo stran, da ni jasno obsodil fašizma in ustaštva, da  ni predstavil vse plati medalje, da ni ravnal objektivno…

Da se morajo novinarji aktivno zoperstavljati fašizmu, praviloma zahtevajo z levice, da morajo najostreje nasprotovati komunizmu, pa bolj iz desne.

Odstop, ki ni zadovoljil

[wp_ad_camp_2]

Poseben aktivizem pa praviloma ni lastnost dobrega novinarja.

Zaradi ostrih očitkov, pred katerimi ga nihče ni branil, je Pirkovič odstopil kot urednik oddaje Tednik. Direktorica televizije Ljerka Bizilj pa je zavrnila zahteve programskih svetnikov, da bi odstavila odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik. Ostro reakcijo je od nje zahtevalo kar 20 članov programskega sveta, v katerem ima levica večino.

Ker so v uredništvu vztrajali, da ni razlogov za menjave in direktorica TV Ljerka Biziljeva ni sprožila postopka odstavitve Rebernikove, je novi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc svetnikom predlagal, naj predčasno odstavijo njo. A se je zalomilo, ker je zmanjkal en glas.

V intervjuju, ki sem ga s Kaduncem naredil pred odločanjem, je povedal, da sam ne bo odstopil, če se svetniki  ne odločijo za predčasno odstavitev Biziljeve.

Morebiten odstop direktorja le nekaj mesecev po izvolitvi bi bil precej neodgovoren do zavoda.

Je fašizem res takšna nevarnost?

[wp_ad_camp_3]

Biziljeva je, ko so jo poskušali odstaviti, opozorila na pomen svoboda govora, ki se ne sme omejevati.

Pirkovičev intervju s Thompsonom je nastal pred tem, ko je vlada Mira Cerarja prepovedala Thompsonov koncert v Mariboru, ki bi moral biti na dan, ko je tam potekal kongres SDS Janeza Janše.

 

[wp_ad_camp_1]

 

Prepoved je bila primer omejevanje svobode govora in zbiranja brez posebej tehtnih razlogov. Fašizem in ustaštvo v Sloveniji nista tako grozeča nevarnost, da bi morali zaradi tega omejevati temeljne pravice in svoboščine ljudi in uvajati izredne razmere.

Več:

RTV: Fašisti so med nami

 

Exit mobile version