Site icon Spletni časopis

Škandal: Cerarjeva vlada politično odstavlja direktorico in urednico javne televizije

Novi direktor RTV Igor Kadunc je sprožil postopek za odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker ta noče odstaviti urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Na Biziljeve z leve že dalj časa pritiskajo, da mora odstaviti Rebernikovo. Proti urednici bi direktorica po mnenju generalnega direktorja Kadunca morala ukrepati zaradi intervjuja, ki ga je Igor Pirkovič naredil s hrvaškim pevcem Markom Perkovićem Thompsonom. Thompsonu so slovenske oblasti maja prepovedale koncert, ki bi moral biti v Mariboru na dan, ko je bil tam kongres opozicijske SDS.

Thompson le slab izgovor

Kadunčevo sklicevanje na Pirkovičev intervju, ki z vidika (ne)spoštovanja novinarske etike za javno televizijo ni bil nič posebnega, je izgovor. A neroden. Thompson na Hrvaškem kot umetnik sodi med simpatizerje desnice in del intervjuja, v katerem odgovarja na očitke, je bil tudi posnetek, ki je vseboval zanimivo politično sporočilo, ki je morda zmotilo koga v Sloveniji. Takšen je bil videti ta del intervjuja:

 

Intervju je bil tudi sicer precejšnja politična provokacija za levico, ki se je odzvala z ostrimi protesti v programskem svetu, ki ga obvladuje. Pirkovič je zaradi pritiskov odstopil kot urednik Tednika. Ker pa Ljerka Biziljeva, ki je tudi izkušena novinarka in urednica, kot direktorica ni bila pripravljena storiti, kar so od nje zahtevali, saj bi očitno šlo za političen poseg v uredništvo, namerava Kadunc zdaj zamenjali njo. S pomočjo programskega sveta, ki ga je nastavila vladajoča koalicija.

Kadunc nima novinarskih znanj in kompetenc, da bi lahko presojal spoštovanje pravil novinarskega in uredniškega ravnanja. Domnevno profesionalno spornega ravnanja Rebernikove tudi ni presojalo častno razsodišče društva novinarjev ali kak drug podoben organ in ni znano, da bi Kadunc sprožil kak tovrsten spor.

Ker ni med podpisniki peticije 571

[wp_ad_camp_2]

Da bo Kadunc poskusil zamenjat Rebernikovo, je bilo znano še preden se je intervju s Thompsonom sploh zgodil. Kadunca je na vrh televizije nastavil programski svet, ko si je levica, ki člane programskega sveta imenuje v državnem zboru, v njem zagotovila odločno večino. Namen  Kadunca je disciplinirati javno RTV pred parlamentarnimi volitvami, ki se naglo bližajo. Urednico Jadranko Rebernik poskuša Kadunc odstaviti, ker ni simpatizerka katere od vladnih strank. Ker, če povemo naravnost, ni deklarirana levičarka. Ni, denimo, podpisala peticije 571 novinarjev.

Da je Thompson izgovor, kaže, ker sem za tednik Reporter že teden pred objavo intervjuja s Thompsonom opozoril, da političnih odpuščanj in menjav v medijih še ni konec. Povedal sem:

“Slišijo se govorice, da bo prišlo do zamenjav tudi v informativnem programu nacionalne televizije, kjer je na tarči Jadranka Rebernik, ki je zmerna urednica. Izvoljen je bil novi generalni direktor Igor Kadunc, ki v preteklosti, ko sem bil še član sveta RTV in je imel večino najprej Janez Drnovšek, pozneje pa Janez Janša, ni imel možnosti, da bi prišel na vrh, ker je veljal za preveč levega.”

Cerar ni kot  Drnovšek ali Janša

[wp_ad_camp_3]

Revija Reporter, v kateri je bil objavljen intervju, je že pred to mojo izjavo pisala o Kadunčevih pritiskih na odgovorno urednico informativnega programa Rebernikovo.

Za slovensko javno televizijo so predčasna odstavljanja direktorjev in urednikov informativnih programov javne RTV iz političnih razlogov v letu pred volitvami novost. Česa takšnega, da bi predčasno pozamenjal oba, še nihče ni storil. Ne Janez Drnovšek, ne Janez Janša, ki sta doslej edina vladala vsaj štiri leta.

Vlade, z večinami, ki jih imajo, nastavljajo nadzornike in člane programskega sveta in s tem tudi generalne direktorje in so za njihovo ravnanje tudi odgovorne. Za Kadunčevim političnim lomastenjem po najpomembnejšem javnem mediju je zato zdaj pač premier Miro Cerar in koalicija SMC, Desus in SD.

Če bo Kadunc, ki bi, da se znebi Rebernikove, odstavil celo direktorico, vztrajal, je pričakovati pravne spore in tudi številne mednarodne odmeve.

Odstavljanje urednice javne televizije pred volitvami, ker se ni pripravljena prikloniti tej ali oni stranki, je prvovrstni škandal. Uvršča nas najmanj nazaj na Balkan.

Če ne še kam precej dlje in še bolj nazaj.

Intervju za Reporter je dostopen na povezavi:

Intervju: Delo je bilo zlorabljeno za politično propagando

Exit mobile version