Site icon Spletni časopis

Brglez: “Bilo je neustavno, nezakonito in napačno”

IZBRISANI

 “Danes, petindvajset let pozneje, bi bilo iskanje »krivcev« za to dejanje, ki je bilo neustavno, nezakonito in napačno, neplodno, saj jih je bilo žal preveč udeleženih; sočasno pa je neprimerno, nedostojno in zavržno še vedno predvsem namigovanje določenih političnih akterjev, da so bili med izbrisanimi samo tisti, ki naj bi nasprotovali slovenski osamosvojitvi oz. naj bi bili izbrisani špekulantje, ki so čakali, da bodo videli, kam se bo v zvezi s slovensko osamosvojitvijo obrnilo kolo zgodovine.”

 

To je v sporočilu za javnost med drugim zapisal predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC), ko je minilo četrt stoletja od nezakonitega izbrisa posameznikov, ki si ob razpadu Jugoslavije niso uredili državljanstva ali statusa tujca, država pa jim je zato odvzela pravico bivati.

Dodal je še:

“Kot poslanec in kot predsednik državnega zbora se želim vsem tistim, ki se jim je “z izbrisom” zgodila krivica, javno opravičiti za to dejanje, pa tudi za vse trpljenje, poniževanje in klevetanje, ki so ga bili deležni v času dokazovanja tega, da jim je bila storjena krivica. Z vidika funkcije, ki jo izvajam, je to opravičilo nujno, z vidika vrednot, ki sem jim zvest, pa tudi osebno.”

Predsednik državnega zbora Milan Brglez, ob njem desno Mitja Horvat (SMC) in levi Dragan Matić (SMC). Vsi trije so glasovali proti spremembi zakona o tujcih, zaradi česar je premier Miro Cerar nekaj časa zahteval celo odstop Brgleza kot podpredsednika stranke. Foto: Državni zbora/Barbara Žejavac.

Celotno sporočilo:

PDZ_SZJ_IZBRISANI_25022017

 

Exit mobile version