Site icon Spletni časopis

Pahor predlagal štiri kandidate, tudi Jakliča

Ljubljana, Predsedniska palaca. Obrambna ministrica Andreja Katic in nacelnik Generalstaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman sta predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila letno porocilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

15.3.2017 – Po tretjem krogu posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin je predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru za sodnike ustavnega sodišča danes predlagal Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika.

Predsednik ocenjuje, da kandidati izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Po Pahorjevi oceni pa imajo tudi podporo dovolj poslancev za izvolitev. Podpreti jih mora najmanj 46 poslancev.

Proti Jakliču najbolj ostro ZL

Jakliču nasprotujejo iz skrajne levice, denimo ZL, ker je bil med pravniki, ki so kritizirali sodni postopek proti predsedniku SDS Janezu Janši v primeru Patria in protestirali proti ravnanju rednega sodstva.

Razplet je pokazal, da je bilo njegovo stališče pravilno. Trdil je recimo, da “primer Patria zoper Janšo nikoli ni obstajal in da kdor razlaga ali celo odloči drugače,  ne odloča po pravu”.

Da primer ni obstajal, ker je bila že obtožnica brez nujne vsebine, je na koncu odločilo ustavno sodišče.

Jaklič je bil že v četverici kandidatov, ki jih je predsednik republike Pahor konec leta 2015 predlagal za sodnike evropskega sodišča za človekove pravice. Ob njem so bili kandidati še podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betteto, predavateljica na univerzi v Gentu Nina Peršak in odvetnik Marko Bošnjak.

Država je morala ponuditi tri kandidate, v državnem zboru je večina poslancev izločila prav Jakliča.

Za naslednika Boštjana M Zupančiča je parlamentarna skupščina Sveta Evrope na koncu z veliko večino izvolila Bošnjaka.

Poslancem se bo mudilo

Pričakovati je, da bo državni zbor o kandidatih za ustavne sodnike odločal hitro, verjetno že prihodnji teden. Trem ustavnim sodnikom se namreč  mandati iztečejo že ta mesec, enemu prihodnji mesec.

Konec marca se mandati iztečejo nekdanjemu predsedniku vrhovnega sodišča Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar in nekdanjemu vrhovnemu sodniku Janu Zobcu.

Nekdanji diplomat, tudi veleposlanik v ZDA, Ernest Petrič pa je položaj ustavnega sodnika prevzel mesec dni pozneje kot omenjena trojka: 25. aprila 2008.

Če kandidati, ki jih je predlagal Pahor, ta mesec ne bodo izvoljeni, bodo delo na ustavnem sodišču nadaljevali dosedanji sodniki, mandati se jim avtomatično podaljšajo vse dokler niso izvoljeni novi sodniki.

Poslanci so lani julija za nova ustavna sodnika že izvolili Špelco Mežnar in Marka Šorlija, ki sta nadomestila Miroslava Mozetiča in Marto Klampfer.

Skupaj bo od devetih v letu dni zamenjanih kar šest ustavnih sodnikov.

 

Exit mobile version