Site icon Spletni časopis

Irglova, Logar in Kaloh ob položaje. Ne zavračamo sodelovanja s to stranko, je povedal Janša

SDS je predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič včeraj predlagala, naj Evo Irgl razreši kot predsednico komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Anžeta Logarja kot podpredsednika odbora za zunanjo politiko, in Dejana Kaloha kot podpredsednik odbora za pravosodje. Odstavitve stranka predlaga, ker pričakuje, da bodo ti poslanci ustanovili svojo poslansko skupino in tudi stranko. Namesto Irglove za predsednika odbora za peticije predlagajo Jožeta Tanka, za podpredsednika odbora za zunanjo politiko namesto Logarja Andreja Kosija, Kaloha pa bi v odboru za pravosodje nadomestil Jožef Lenart.

Dejan Kaloh (SDS), Anže Logar (SDS) in Lucija Tacer (Svoboda) na zasedanju OVSE Foto: DZ

Logarja, Irglove in Kaloha včeraj tudi ni bilo na protestih, ki jih je v Ljubljani organizirala SDS. Predsednik stranke Janez Janša je to v Odmevih Rosviti Pesek pojasnil tako: “Kar se tiče gospoda Logarja, on dela svojo stranko, je tudi javno povedal, da v državnem zboru zastopa interese Platforme sodelovanja, ne stranke, na listi katere je bil izvoljen. Zato je pač na nek način logično, da ni bil tukaj.” Na vprašanje, ali bodo poslance, ki so jih preselili v zadnjo vrsto, še izključili iz stranke, pa je dodal: “V zadnji vrsti že zdaj sedi pet ali šest naših poslancev. To ni oslovska klop. Res pa je, da tisti, ki je rekel, da ne bo zastopal programa stranke, s katerim je bi izvoljen, ampak nekega drugega, verjetno ne bo sedel v prvi vrsti, kjer je vodja poslanske skupine, pa mogoče še nekateri predsedniki odborov. Kar pa ne pomeni, da mi kogarkoli izključujemo in da, če bo iz tega nastala stranka, zavračamo sodelovanje s to stranko.”

Eva Irgl in Anže Logar Foto: DZ/Matija Sušnik

Vsem trem poslancem se bodo, če jih državni zbor razreši, nekoliko znižale plače, katerih pomemben del so dodatki za vodenje odborov in komisij. Podobna usoda je že doletela Miho Kordiša (Levica), Mojco Pašek Šetinc (Svoboda) in Miho Lamuta (Svoboda). Pašek Šetinčeva je, ker ni več predsednica preiskovalne komisije za medije, ki niso pod nadzorom vladnih strank, ob skoraj tisoč evrov mesečno. Trije poslanci SDS se znižanjem lahko izognejo, če ustanovijo lastno poslansko skupino, saj bi v tem primeru lahko dobili vodilne položaje v odborih in komisijah. Kako izguba položajev vpliva na plače, kaže grafika:

V trojki, ki bo sčasoma lahko ustanovila novo stranko, je najvišjo plačo 5.145 evrov prejšnji teden dobila Irglova, ki je bila med vsemi poslanci na 22 mestu, Kaloh je dobil 4.480 evrov in je bil 63 mesto, Logar pa 4.439 evrov in je 65 mesto. Ob funkcijah na višino plače vpliva še dodatek na delovno dobo.

Predlog za razrešitve in imenovanja SDS je takšen:

Exit mobile version