Site icon Spletni časopis

Cena nezvestobe: Zadelo še Kordiša, nad Pašek Šetinčevo celo s hišo

Dramatično znižanje plače je ta mesec doletelo Miho Kordiša (Levica), ki ga je Levica postavila na stranski tir. Prejel je le 2.270 bruto plače. Tako velikega znižanja kot se je zgodilo Kordišu z odvzemom vodenj delovnih teles in bolniško odsotnostjo ni mogoče pojasniti. Možno je, da je razlog negativen poračun bolniške iz prejšnjih mesecev ali pa del plače prejema od ZZZS. Iz DZ zaradi varstva zasebnosti ne smejo pojasniti, kaj je razlog. O Mojci Pašek Šetinc, ki jo izstop iz stranke stane slabega tisočaka mesečno, ker več ne vodi preiskovalne komisije za nadzor medijev, ki niso pod nadzorom vladajočih, je Revija Reporter, ki je v lasti družine Martina Odlazka, objavila obsežen članek, kako sta s soprogom Miletom Šetincem, tudi nekdanjim novinarjem in politikom, namenila več kot pol milijona evrov za 205 kvadratnih metrov veliko novo hišo na obrobju Ljubljane. Hišo bi naj plačevala z denarjem Šetinčevega podjetja Ljubljanski val, katerega direktor je Nikola Damjanić, sicer tudi šef Ninamedije. Davčno je nakup preko podjetja ugodnejši, pišejo v Reporterju, kjer ugibajo tudi, zakaj je Pašek Šetinčeva javno razkrila, kako preko preiskovalne komisije za Svobodo in Necenzurirane (ta portal tudi sodi pod okrilje družine Odlazek) pridobiva preveč podatkov davčne uprave. To bi se naj zgodilo zaradi interesa brata Nikole Damjanića Petra, nekoč vodja projektov v oglaševalski agenciji Starkom Francija Zavrla. Ob podatkih o Bojanu Požarju, Novi24TV so namreč za daleč nazaj iz davčne uprave vladajočim preiskovalcem medijev, ki niso pod nadzorom vladnih strank, poslali še podatke tudi o Pristopu, katerega solastnik in šef je nekoč bil Zavrl, opozarja Reporter.

Ko gre za plače poslancev so se mediji, ki so na vladni strani, ti o nižanju plače Pašek Šetinčevi in Kordišu ne pišejo veliko, že razpisali, kako se bodo plače znižale Anžetu Logarju, Evi Irgl in Dejanu Kalohu, ker jih v SDS postavljajo na stranski tir. Dejansko se tem trem poslancem SDS plače niso znižale in, če izstopijo iz SDS, ni nujno, da se jim sploh bodo.

V trojki, ki bo sčasoma lahko ustanovila novo stranko, je najvišjo plačo 5.145 evrov v petek dobila Iva Irgl (med poslanci je na 22 mestu), Kaloh je dobil 4.480 evrov (63 mesto), Logar pa 4.439 evrov (65 mesto). Irglova ima višjo plačo, ker vodi komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Logar je podpredsednik odbora za zunanjo politiko, Kaloh pa podpredsednik odbora za pravosodje. Dodatki za predsednike so višji kot za podpredsednike.

Če trojka izstopi iz SDS, jih je dovolj, da ustanovijo lastno poslansko skupino, s čemer jim pripadejo tudi pravice in to tudi do sodelovanja pri vodenju odborov in komisij. Hipotetično bi lahko dodatne položaje dobili na račun NSi, ki ji je koalicija dodelila vse predsedniške in podpredsedniške položaje v komisiji za nadzor obveščevalnih služb in v komisiji za nadzor proračuna in to povsem mimo rezultata volitev, zaradi skupnega interesa NSi z vladajočimi, da se onemogoči nadzor vlade veliko večje SDS. Ni pa nujno, da bi bili Logar, Irglova in Kaloh pripravljeni sprejeti te položaje, ki veljajo za nekoliko umazane zaradi nenavadnega ravnanja NSi in vladajočih po volitvah.

Exit mobile version