Site icon Spletni časopis

Od polnoči znova dražji naftni derivati

Cene bencinov se bodo ob polnoči povišale v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi dviga cen nafte na svetovnih trgih sta obe vladi povišali nadzorovane cene. Na Hrvaškem veljajo vladno določene cene povsod, v Sloveniji pa le na črpalkah izven avtocest, na avtocestah jih lahko prodajalci derivatov (največji je državni Petrol) oblikujejo prosto. Kot običajno ostaja dizel rahlo cenejši na Hrvaškem, ker ga slovenske oblasti štejejo za bolj umazano gorivo in je zaradi tega dodatno obdavčen. Na Hrvaškem je precej cenejši kot pri nas kurilno olje “modri” dizel, ki ga lahko kupijo kmetje, pomorci za plovila.

Najvišja cena navadnega bencina prihodnja dva tedna pri nas bo 1,491 evra za liter, 1,523 evra za liter dizelskega goriva in 1,170 evra za liter kurilnega olja. Cene pri nas zadnje tedne rastejo tako:

Cene naftnih derivatov se vzpenjajo, a so še daleč od najvišjih cen v lanskem letu, ko so bila cene za liter neosvinčenega bencina ali nafte septembra in oktobra tudi še krepko dražje. Pregled, kako so lani sredi leta zanihale cene, je takšen:

Exit mobile version