Site icon Spletni časopis

Odstopil Klemen Žibert, ga je odnesel Ribičič?

Ciril Ribičič Foto: Nebojša Tejić/UKOM

V SD so potrdili, da je odstopil generalni sekretar stranke Klemen Žibert, ki je s tem postal prva žrtev nakupa sanjske sodne stavbe, ki ga je podpisala Dominika Švarc Pipan (SD), iz državnih rezerv pa je tik pred novim letom denar zagotovila vlada. Celotno odstopno izjavo objavljam na koncu članka.

Razlog za odstop so najbrž ocene nekdanjega predsednika SD v včerajšnjem nastopu na POP TV Cirila Ribičiča, ki je opozoril, da obe strani v sporu ravnata napak, in da v SD imajo izkušnje, ker je enkrat že izstopila iz koalicije v času Drnovškove vlade, ko jim je ta zamenjal ministra Maksa Tajnikarja zaradi afere TAM. Na volitvah poslancev po tem, takrat jih je še vodil Janez Kocijančič, so doživeli polom. Ribičič je nadaljeval: “Ampak, strinjal bi se z vami, da SD tudi ne ravna najboljše, ne. Jaz mislim, da, pa dobro, jaz sem malo starejši, ampak da imajo počasni refleks, ne. Oni bi zdaj morali razmišljat, ne samo o tem, kaj pomeni trenutni očitek, recimo, za njihovega generalnega sekretarja, ampak, kako bo to izgledalo čez en mesec, čez dva meseca, čez tri mesece, ko bodo nova dejstva na mizi. Skratka, hitrejši refleks, hitrejše odločanje, utrditev medsebojnih porušenih odnosov v koaliciji. To bi lahko vodilo do tega, da bi lahko šli uspešno na volitve. Sicer se pa bojim, da ne bo tako.”

Ciril Ribičič in Milan Kučan Foto: DZ/ Matija Sušnik

Ribičič je bil zelo oster tudi do pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan: “Bolj pomembno kot zaupanje pač, je kontrola, je nadzor. Recimo, dr. Golob se je zelo izkazal po moje, ko je šel pogledat na teren stvari v času poplav, ne. Tukaj pa ministrica ni šla pogledat na teren, čeprav je šlo za visok znesek. Ampak jaz razumem tako, da bo predsednik vlade rekel: Jaz sem zaupal ministru za finance. On bo rekel: Jaz sem zaupal ministrici za pravosodje. Ona bo rekla: Jaz sem zaupala mojim strokovnim službam. Nihče pa ni preveril tistega, kar bi ob takšni zadevi moral preveriti.”

Žibertu je Švarc Pipanova očitala, da ji je podtaknil nakup sodne stavbe in v ozadju vse vodil, povrhu pa so ga mediji, ki so blizu Robertu Golobu, denimo Necenzurirano, na vso moč črnili, češ da so njegovi starši zadnja leta obogateli in na veliko trgujejo z nepremičninami, ki so vredne več od njihovih prihodkov, za nepremičninskimi posli pa bi naj bila milijonska bančna posojila, ki bi jih naj ne bili sposobni odplačevati.

Potrditev teh očitkov iz bank sicer niso predstavili.

Odstop je Žibert sam pojasnil tako:

Ljubljana, 6. februar 2024

Spoštovani članice in člani Socialnih demokratov,
predsednica stranke Tanja Fajon,
cenjeni novinarke in novinarji.

Po izjemno težkih dnevih za stranko Socialni demokrati ter tudi zame osebno sem sprejel odločitev, da nepreklicno odstopam z mesta glavnega tajnika stranke Socialni demokrati.

S svojim odstopom želim stranko Socialni demokrati razbremeniti očitkov, ki te dni padajo name in žal tudi na mojo družino ter posledično črnijo ugled stranke, ki ji pripadam že skoraj dve desetletij in katere vrednote kot take smatram vredne dejanj, med njimi tovarištva.

Očitki o moji vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti ter premoženju moje družine te dni s strani tistih, ki jih na podlagi svoje enostranske resnice plasirajo v javnost, postajajo gorivo za javni linč stranke Socialni demokrati ter vseh njenih članic in članov, kar smatram, da je nedopustno. In v nasprotju z mojim osebnim pričakovanjem, da je resnica, ne užaljenost in sla po maščevalnosti, tista, ki smo ji odgovorni slediti, ne glede na posledice, četudi z odstopom z ministrskega položaja.

Če kaj, sem po vsem dogajanju danes prepričan, da bo resnica glede nakupa stavbe na Litijski cesti in glede vseh obtožb, uperjenih name in mojo družino, prišla na dan. Ta bo brez zavajanj in očitnega cilja slabiti stranko Socialni demokrati odpihnila meglo manipulacij ter zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost.

Za to si bom prizadeval tudi sam. V prvi vrsti ne zgolj za to, da operem svoje ime in ime svoje družine pred javnostjo, temveč da resnica, takšna kot je, pride na dan. S tem nimam nikakršnih težav, jih pa imajo očitno tisti, ki se danes ponašajo s samooklicanimi preiskovalci in iskalci pravice.

Stranki Socialni demokrati ter njenemu Kongresu, ki me je oktobra 2022 izvolil na mesto glavnega tajnika stranke, se iskreno zahvaljujem za zaupanje, trdo delo in skupno prizadevanje dela v dobro ljudi in države. Prav tako se zahvaljujem vsem članom in članicam stranke, predsednici Tanji Fajon, še posebej pa svojim sodelavkam in sodelavcem, do katerih čutim še posebej veliko odgovornost, da resnica pride na dan in z njo nadaljevanje prizadevanja stranke Socialni demokrati za močno socialno demokracijo v Sloveniji in Evropi.  

Klemen Žibert

Exit mobile version