Site icon Spletni časopis

Da z vašim denarjem plačuje terorizem, vlade ne moti

Naša vlada se ni pridružila praktično vsem večjim zahodnim državam, ki so začasno zamrznile pomoč preko UNRWA Palestincem in tistim, ki kot EU, pred nadaljevanjem financiranj zahtevajo pojasnila, zakaj so uslužbenci te ustanove sodelovali v brutalnih terorističnih napadih na Izrael. Obratno, Slovenija se je pridružila pozivu vrha OZN, da bi dejavnost UNRWA še naprej plačevali. Naša vlada ne zahteva niti pojasnil. To je sramotno. Državljani je nismo pooblastili, da naš denar nakazuje za plačevanje umorov v Izraelu in ugrabljanj žensk in otrok tam, kar so počeli uslužbenci UNRWA ali da k temu poziva druge.

Denarno odločitev vlade Roberta Goloba, ki je lani takoj po terorističnih napadih na Izrael UNRWA poslala 150.000 evrov in se s tem tudi javno pohvalila, sicer nima velikega vpliva. Vsota je, če naša vlada prispeva letno, denimo, milijon, nizka v celotnem ustavljenem proračunu, kjer gre za stotine milijonov. So pa sporočila naše vlade simbolna in sporočajo, kam nas vodi: stran od zahodnih zaveznic in bliže totalitarnim diktaturam, ki Palestincem ne pomagajo veliko.

Prispevki držav za UNRWA so prostovoljni, v letu 2022 so daleč največ za pomoč Palestincem prispevale ZDA s 344 milijonov, Nemčija 202 milijoni, EU s 114 milijoni, Švedska s 60 milijoni, Norveška s 34 milijoni, Japonska s 30 milijoni, Francija z 29… Financiranje so začasno ustavile vse te države, pa tudi Italija, Združeno kraljestvo, Nizozemska, Švica, Avstralija…. Evropska unija financiranja ni ustavila, zahteva pa pojasnila, da bi še plačevala, v bližnji prihodnosti nakazila niso načrtovana.

Ravnanje naše vlade, ki ne zahteva niti pojasnil, kaj se je počelo z denarjem državljanov Slovenije, nas sramoti. Državljani se nikoli nismo strinjali, da bomo financirali umore punc v Izraelu, ugrabitve dojenčkov in genocidnost Hamasa, ki ni bila uspešna samo zaradi tega, ker (še) niso imeli dovolj sredstev. In te politike Tanje Fajon in Roberta Goloba tudi zdaj ne podpiramo. Obratno. To tudi ni bila pomoč Palestincem. Posledice so zanje katastrofalne. Če bo denar tudi poslej porabljen za te namene, to ni naša vlada.

Barbara Kolenko Helbl, Robert Golob, in Tanja Fajon Foto Žan Kolman KPV

UNRWA skrbi za pomoč Palestinskim beguncem na širšem območju in ne le v Gazi, škandali zaradi sumov, da financirajo povsem napačne stvari, pa so bili že v preteklosti.

Slovenija javno poziva k nadaljnjemu financiranju te agencije, saj bi bila sicer ogrožena življenja Palestincev, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

O prispevku UNRWA za letos vlada še ni odločala.

Exit mobile version