Site icon Spletni časopis

Sestreljeni trije ruski Su-34, reševanje z Mi-8, na fronti sistem Patriot

Ruski vojski so na območju Hersona Ukrajinci sestrelili tri moderne reaktivne bombnike Su-34, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo, ki pa ni objavilo podrobnosti ali posnetkov. Po prvih posnetkih, kako ruski helikopter Mi-8 rešuje pilote (ali njihova trupla), pa lahko sklepamo, da so bila letala res sestreljena. Z ruske strani so potrdili, da niso preživeli vsi piloti. V treh dvosedežnih reaktivcih jih je bilo šest. Sestrelitev lahko kaže pomembno spremembo na bojišču, ko Rusija nenadoma nima več premoči.

Su-34 so najmodernejša ruska letala, ki lahko izstreljujejo tudi jedrske izstrelke. Na tem območju pa so z velike razdalje, tudi 50 kilometrov, z vodenimi težkimi izstrelki FAB z varne razdalje uničevali majhno ukrajinsko enoto, ki je zavzela ozemlje na levem bregu Dnepora (Krinki), ki jo številne mnogo večje ruske enote že dalj časa poskušajo uničiti, a so utrpele le velike izgube zaradi premoči Ukrajincev, ki območje iz drugega brega obvladujejo z droni in topništvom.

Če so letala Ukrajinci uničili s sistemom Patriot, denimo drugim, ki so ga dobili iz Nemčije (tretjega so iz ZDA), pomeni to veliko težavo za Ruse, ker imajo rakete sistema Patriot doseg čez 150 kilometrov in so nevarne, kjer so se doslej Rusi počutili povsem varne. Operacije z letali bodo morali premakniti daleč nazaj na ozemlje Rusije. Ko so izstreljene, dosežejo rakete sistema Patriot štirikratno hitrost zvoka in ruska letala nimajo veliko možnosti uiti.

Je pa vsak tak napad tvegan, vozila sistema Patriot so prvi cilj, ki ga Rusi na vse načine iščejo. Običajno po takšnih izgubah tudi udarijo vse počez po Ukrajini z raketami. Ukrajinci zadenejo vojaške cilje. Rusom ni veliko mar in pogosto žrtve nimajo nobene povezave z vojsko

Nakup reaktivca Su-34 vas lahko stane okoli petdeset milijonov dolarjev. Doslej je bilo izdelanih le nekaj več kot 150, kakšna petina je že “pokojnih”. Večinoma so bili “demilitarizirani” v Ukrajini. Možen kraj uničenja letal je označen na zemljevidu:

Za enega od teh reaktivcev so izgubo doslej potrdili tudi na ruski strani. Na področje, ki so ga uničeni ruski bombniki obstreljevali, so Rusi zadnje čase poslali svoje najmodernejše oklepnike. Le na tem območju so bili v zadnjem tednu objavljeni posnetki uničenega najboljšega ruskega tanka T-90M. Na posnetku iz zadnjega dne iz tega območja pa je uničenje večcevnega raketometa, ki lahko izstreljuje tudi termobarične izstrelke TOS-1A. Deluje na šasiji tankov T-72 ali T-90. Namenjen je uničevanju utrjenih položajev in oklepnih vozil, slabost sistema pa je, da ni uporaben na velike razdalje, približati se mora frontni črti na nekaj kilometrov, zaradi tega je pogosto žrtev dronov ali topništva. Eksplozije, ki so posledica uničenja, so neverjetne, posadke pa imajo le malo možnosti, da se rešijo. V kratkem času so bili na področju Hersona uničena tri takšna vozila.

Novejša verzija TOS-1A ima nekoliko daljši domet, tudi do deset kilometrov.

Rusi imajo veliko premoč v zraku zaradi večjega števila letal, ki so modernejša od ukrajinskih. Premoč v zraku je bila ob dobro utrjenih obrambnih položajih glavni razlog, da Ukrajini letos ni uspela večja protiofenziva, da bi se približali Krimu. Danes je Danska sporočilo, da je začela priprave, da bi v Ukrajino odletelo 18 ameriških lovcev F-16. Ob Patriotih lahko ti pomeni dodatno veliko spremembo. Če jih prileti veliko več kot le 18. Se je pa že pokazalo, da Ukrajinci celo z malo sodobnega orožja veliko večji ruski vojski povzročajo velike težave.

Nazadnje sem o možnosti, da je bil s sistemom Patriot sestreljen ruski bombnik, poročal v začetku decembra, ko so Ukrajinci nad Kačjim otokom sestrelili ruski nadzvočni bombnik Su-24M. Zdaj uničene dvomotorne nadzvočne reaktivce Su-34 je ruska vojska v redno rabo prevzela leta 2014, razviti so bili iz Su-27, nadomestili pa bi naj vse verzije Su-24. Uporabljajo Su-34 za zdaj samo Rusi, naročili pa so jih še Alžirci.

Iz severa Ukrajine pa so o sestrelitvi Su-34 poročali, ko so Ukrajinci na območju Brjanska, to je severovzhodno od Kijeva, sestrelili ruska reaktivca Su-34 in Su-35 in še dva ali celo tri helikopterje Mi-8. Sestreljeni so bili s sistemom Patriot, ki so ga na sever Ukrajine preselili iz Kijeva. Ukrajina je pred tistim napadom dobila dva takšna sistema, enega iz Nemčije in enega iz ZDA. Medtem bi naj prišel iz Nemčije najmanj še eden. Ni pa jasno, ali ga že uporabljajo.

Okoli pet letal in helikopterjev je bilo skoraj hkrati sestreljeni več deset kilometrov od meje na ozemlju Rusije na območju Brjanska, objavljeni so bili tudi video posnetki.  

Če vas zanima podrobnejša analiza, ki je vredna branja, lahko več preberete tukaj:

Exit mobile version