Site icon Spletni časopis

Janša se je odzval na zaplete ob Logarju

Izvršilni odbor SDS je Anžeta Logarja je s posebno izjavo po včerajšnji seji opomnil, da ni čas za ustanavljanje novih strank in drobitev demokratičnih sil, ga pa iz stranke niso izključili, čeprav po razpravi v poslanski skupini SDS ne dvomijo, da namerava ustanoviti svojo stranko. Pričakujejo, da se bo Logar o izstopu odloči sam. Logar se je na spletnem omrežju odzval, da obžaluje takšno odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripada že več kot 23 let, ker o tem, da bi se politično udejstvoval izven stranke SDS, še ni sprejel nobene odločitve. Njegova platforma, je opozoril, ni političen projekt. Strinja se pa, da delitev ni odgovor. Predsednik SDS Janez Janša se je na komunikacijo odzval tako:

“Izvršilni odbor ni sprejel nobene odločitve. Praktično soglasno je le ugotovil dejansko stanje. Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem “pravočasno” obvestil, kot je napovedal včeraj, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli. Če pa se bo to kljub vsemu zgodilo, se spodnje sporočilo ne bo dobro postaralo, oziroma, se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti. Prav tako ne vidimo nobenega problema v društvu Platforma sodelovanja in upamo, da se bodo tam, če gre res za tako močno privlačnost preko političnih polov, poleg dveh poslancev SDS končno znašli tudi poslanci ostalih strank. Dokler pa temu ni tako, lahko razprave, kot jih organizira Platforma, mirno organizira katerikoli poslanec znotraj delovanja delovnih teles državnega zbora, v okviru poslanskih večerov, javnih tribun in okroglih miz, ki praktično vsakodnevno potekajo povsod po Sloveniji in ne le v Ljubljani.”

Stališče IO SDS je bilo takšno:

“IO SDS ocenjuje, da po razpravi na zadnji seji Poslanske skupine SDS ni nikakršnega dvoma več, da aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko. IO SDS ocenjuje, da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija. IO SDS pričakuje od poslank in poslancev, izvoljenih na kandidatnih listah stranke, da bodo spoštovali voljo volivcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volivci v proporcionalnem volilnem sistemu oddali svoj glas. SDS je dokazala, da je široka in demokratična stranka in da dopušča odstopanja od enotnega glasovanja celo v primerih, ko gre za ustavne spremembe, kot se je to zgodilo pred kratkim ob drugačnem glasovanju poslanca Logarja. V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko, ali ko se okrog t.i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte. Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo. IO SDS ugotovljenemu dejstvu navkljub ter obstoječim statutarnim možnostim ne predlaga izključitve poslanca Logarja iz stranke oziroma iz poslanske skupine. Nasprotno, obžalujemo ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam. Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju.”

Odgovor Logarja pa:

Exit mobile version