Site icon Spletni časopis

Sova ne pojasnjuje, ker je menda zaupno, Pirnat pa…

Direktor Sove Joško Kadivnik Foto: spletna stran Sove

Obveščevalna služba Sova na sodišču kazensko preganja nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in nekdanjega prvega moža policije Boštjana Lindava, ker sta poslancem za zaprtimi vrati razkrila, da je bila aretacija ruskih vohunov zamaknjena za več dni, kar bi naj zahteval premier Robert Golob, je danes objavila revija Reporter, ki je znana po dobrih povezavah z izkušenim obveščevalcem Damirjem Črnčecem, preko Primoža Cirmana iz portala Necenzurirani pa tudi neposredno z Robertom Golobom in Vesno Vuković.

Postopek, ki ga je sprožila Sova proti Bobnarjevi in Lindavu, je neroden za premiera Roberta Goloba, saj je Sova s tem posredno potrdila točnost in pomen informacij, ki so scurljale v javnost o prestavitvi aretacij, na katere bi lahko vplival tudi premier, ki je nastavil šefa Sove. Če so bile informacije napačne, bi sodni postopek ne bil smiseln. Sodni postopek, v katerem bosta ravnanje morala pojasniti direktor Sove Joško Kadivnik in premier Robert Golob, pa bo tudi sicer popoln unikum in komedija, ki bo sramotila državo. Tej razlagi je pritrdil tudi pravnik Rajko Pirnat, ki mu tudi ni jasno, kaj bi lahko bilo v sodnem sporu vredno oznak zaupnosti.

Strogo zaupen pregon izdaje zaupnosti

Na vprašanje, ali je točno poročanje revije Reporter o kazenskih ovadbah proti Bobnarjevi in Lindavu, so se iz Sove odzvali tako: “Agencija je v svoji izjavi že pojasnila, da v predmetni zadevi glede ravnanja s tajnimi podatki utemeljeno pričakuje od vseh deležnikov, da dosledno upoštevajo določbe Zakona o tajnih podatkih. Vsak, ki mu je bil zaupan tajni podatek, ali se je seznanil z vsebino tajnega podatka, je odgovoren za njegovo varovanje in ohranitev njegove tajnosti. Na vsako ravnanje v nasprotju z določbami ZTP morajo pristojni organi ustrezno odreagirati. Agencija konkretnih postopkov v predmetni zadevi, ki je označena s stopnjo tajnosti, ne more pojasnjevati.”

Iz članka Reporterja je razvidno, da se poskuša obveščevalna služba s postopkom maščevati Bobnarjevi in Lindavu, zapisano je namreč tudi, v kakšnih težavah bi se zaradi kazenskega postopka lahko znašel Lindav v policiji in Bobnarjeva, ki je danes zaposlena pri predsednici republike, če se kdaj vrne v policijo.

Prvi možni datum, ko bi po odredbi sodišča policisti aretacije ruskih vohunov lahko izvedli, je bil 28. novembra lani in za ta dan so se že pripravljali. To je bilo dan po referendumu, na katerem je Golobu uspelo dobiti pet dodatnih ministrstev in doseči kadrovsko čistko vrha RTVS. A izvedene so bile aretacije, na zahtevo Sove, šele 5. decembra. Neuradno bi naj premier prestavitev dosegel, da ne bi zmotilo proslavljanja tega “uspeha” na referendumu. Tudi aretacijo, ki so jih izvedli z zamikom, so pozneje še dalj časa prikrivali javnosti, čeprav za to ni bilo tehtnih razlogov. Javnost je izvedela šele januarja. Po dostopnih informacijah naše zunanje ministrstvo decembra ni niti resno protestiralo pri Rusih zaradi vohunjenja.

Direktor Sove Joško Kadivnik je poslancem zaupno sicer pojasnil, da je preložitev aretacij predlagal sam, zaradi varnostnih razlogov in to brez zahteve premiera. Razlog bi naj bile možnosti, da bi se Rusi maščevali s hekerskimi napadi v času izvedbe odločanja ljudstva ali drugače.

Dogajanje poskuša preveriti tudi komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki je sicer precej neresno sestavljena, ker je vladna koalicija preprečila, da bi to komisijo vodila največja opozicijska stranka SDS, ki bi to morala po rezultatu volitev. Zaradi goljufanja vladajočih nadzor nad vlado izvaja z vladnimi poslanci le majhna NSi. A tudi pred takšno komisijo premier Robert Golob ni prišel, da bi pojasnil svojo vlogo, čeprav je napovedal, da bo to storil.

Exit mobile version