Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fajonova krade Golobu, Janša daleč pred obema

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 06:48 pop

Upadanje moči Svobode Roberta Goloba in Nove Slovenije Matej Tonina, hkrati pa rast SDS Janeza Janše in SD Tanje Fajon potrjujejo tudi sinoči objavljeni rezultati Mediane za POP TV. SDS dosega deleže, ki jih po Mediani po volitvah ni še nikoli in so že nad deležem, ki ga je lani na volitvah dosegla Svoboda. Svoboda pa tone, del volilnega telesa, tako se zdi, Goloba vara s SD, ki za Svobodo zaostaja vse manj. Del pa se je preselil med tiste, ki ne vedo, kaj bi ali pa nočejo nobene stranke. Delež SDS že presega seštevek deležev Svobode in SD. Da je dogajanje obsežno pa kaže tudi, ker je premier Robert Golob zgrmel tudi na vseh lestvicah popularnosti politikov.

Upadanja Svobode in NSi in rast SDS in SD po meritvah Mediane v mesecu dni

Na lestvici POP TV je v drugi desetini tokrat za nekdanjo premierko Alenko Bratušek, ki ji na volitvah lani še v parlament ni uspelo priti in tudi za Matejem Toninom. Po podobni meritvi Ninamedie pred tednom je bil Golob pred Bratuškovo. Po vseh meritvah zadnje tedne pa je precej za Janšo.

Presenetljivo visoko je med manjšimi strankami po meritvi za POP TV SLS Marka Balažica, ki je s 3,3 odstotki izenačena z Resni.co Zorana Stevanovića. Sklepamo lahko, da je okrepitev SLS s Petrom Gregorčičem, ki bo vodil njihovo listo na Evropskih volitvah, stranki koristila.

Z 2,9 odstotka pa je visoko tudi SNS Zmaga Jelinčiča, ki je pred Pirati.

Bolj dolgoročni trendi kažejo, da je SDS prevzela primat med strankami, Svoboda pa se vse bolj seli v drugo ligo. Dilema je, ali bo SD Svobodo dohitela že letos ali šele prihodnje leto.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu