Site icon Spletni časopis

Padec cen nafte znižal cene na črpalkah, na Hrvaškem so še nižje

Petrol, črpalka Foto: P. J.

Zaradi nižjih cen nafte na svetovnih trgih, kar je tudi posledica podatkov o nizki rasti ali celo recesiji v pomembnih državah, so se opolnoči znižale cene na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa. Ker vlada ni povišala obdavčitve bo do ponedeljka 4. decembra liter bencina stal 1,508 evra, liter dizla 1,544 in liter kurilnega olja 1,132 evra. Zaradi nižjih davkov se obisk črpalke bolj splača na sosednjem Hrvaškem (manj pa v Italiji in Avstriji), kjer so cen od polnoči še nižje in to tudi na njihovih avtocestah. Primerjava je takšna:

Liter modrega dizla, ki ga na Hrvaškem uporabljajo kmetje in lastniki plovil, stane 0,92 evra. Pri nas se cene pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikujejo prosto in tam so praviloma še precej višje zaradi višjih marž trgovcev. Kako so se cene spreminjale zadnje tedne pri nas, kaže grafika:

V Avstriji stane liter dizla 1,749 evra, liter bencina 1,624 evra, v Italiji pa liter dizla 1,799, liter bencina pa 1,817 evra. Bralciu me opozarjajo, da so cene v Avstriji v Lipnici nižje kot kaže aplikacija AMZS po kateri sem povzel podatek za to državo.

Cene po Evropi, ki se spreminjajo, lahko s pomočjo AMZS preverite tukaj: cene goriv po Evropi

Exit mobile version