Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Padajočo Svobodo in Goloba rešuje Ninamedia

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd november 2023, 07:12 dop

Upad podpore Gibanju Svoboda, ki bi jo še volilo 27,4 odstotka volivcev in nov vzpon SDS, ki bi zbrala kar 37,7 odstotka, je pokazala včeraj v Dnevniku objavljena raziskava Ninamedie. Po Mediani pred tednom za Delo, je Svobodo še krepko nižje še bolj pa je upadla tudi priljubljenosti Roberta Goloba, ki je na obeh lestvici za Janezom Janšo (SDS). Janša pa je po meritvah v bolj levih medijih vedno bolj pri dnu. Pa čeprav vodi stranko, ki zmaguje volitve ali pa je na drugem mestu. Pri ocenah politikov je tokrat v Dnevniku Janša na desetem mestu. Golob pa za njim na trinajstem tik pred Marjanom Šarcem.

Po Delu pred tednom je bilo huje, Golob se je tam znašel povsem na dnu celo za nekdanjo premierko Alenko Bratušek in za nekdanjim premierom Šarcem. Meritve popularnosti politikov sicer niso zelo resna stvar, odražajo, tako se zdi, bolj želje teh medijev samih.

Golobu je popularnost zelo verjetno znižalo, ker je Šarca branil tako, ko je iz stranke vrgel Mojco Pašek Šetinc, ker je ta javno kritizirala Šarcev poskus na precej sumljiv način proti POP TV poslati dva milijona evrov. Po tem pa je z vrha DARS odletel še nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, ko je NSi Šarčev POP TV posel začela preverjati v parlamentu in nenadoma ni bila več prijazen partner Svobode, za kar je od koalicije lani dobila vodenje obeh nadzornih komisij (javne finance in obveščevalne službe), ki bi ju po rezultatu volitev morala voditi SDS. Da so nadzor vlade dodelili majhni opozicijski stranki in ne največji, je bilo nedemokratično ravnanje, ki je v veliko sramoto koaliciji Svobode, SD in Levice. Kaj takega, da bi vladajoči poskušali onemogočiti opozicijski nadzor s tako prozorno goljufijo se, kar imamo demokratično državo, še ni zgodilo. Kaže pa, kako zelo se vladne stranke bojijo SDS in Janše.

NSi za vladne stranke velja za boljšega “partnerja”, ki podpira njihove načrte sprememb ustave, da bi lahko nastavili še več levici naklonjenih sodnikov in sprememb volilnega sistema, ki bi bil ugodnejši za stranke, ki so močnejše v urbanih središčih. Povrhu je predsednik NSi Matej Tonin javno razglasil, da v prihodnosti njegova vlada ne bo več vstopala v koalicijah s SDS Janeza Janše, kar je politika nekdanje koalicije Kul, katere glavni program je bil, da so bili proti Janši.

Precej manj katastrofičen rezultat, ko gre za deleže vladnih strank v primerjavi z Mediano za Delo po raziskavi Ninamedie za Dnevnik je posledica drugačnega vprašalnika, ko anketiranim v izbiro ponudijo le pet parlamentarnih strank, ne pa tudi manjših konkurentk. Ki jih ponuja Mediana. Zaradi tega parlamentarne stranke dobijo višje deleže, več pa je tudi tistih, ki odgovorijo z ne vem, ne bi volil.

Ta razlika v naboru anketiranj se najbolj pokaže pri glasovih za druge stranke. Glas za vse druge stranke je med vsemi anketiranimi pri Ninamedii napovedalo le 1,3 odstotka anketiranih. Po Mediani prejšnji teden, ki ponuja širši nabor, jih je za Resni.co glas napovedalo 2,8 odstotka, Pirate, 2,7 odstotka, SNS 2,2 odstotka, Vesno 1,6 odstotka. V preračunu, ki upošteva le za stranke opredeljene, je to pomenilo, da bi Resni.ca in Pirati prišli čez prag štirih odstotkov. SNS bi bila blizu. Po Ninamedii te stranke ne obstajajo. Ker jih ne ponudijo. In to poviša delež vsem strankam v DZ.

A tudi po Ninamedii Svoboda v zadnjih meritvah ves čas izgublja. Enak trend navzdol, a manj oster, ima tudi NSi Mateja Tonina. Obratno se deleži povečujejo SDS in SD Tanje Fajon. Levica Aste Vrečko pa nekoliko niha.

Čeprav Ninamedia meri le pet strank, je Svoboda, v katero sta se po volitvah zlili še LMŠ in SAB, s 27,4 odstotka daleč od rezultata, ki ga je GS sama dosegla na volitvah lani, SDS pa je s 37,7 precej nad rekordnim deležem, ki ga je leta 2000 z LDS dosegel Janez Drnovšek. Ker v anketiranju ne ponujajo manjših strank, so deleži vseh pet parlamentarnih strank v Dnevniku napihnjeni.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke.

Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni grafično (s klikom lahko vse grafike povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu