Site icon Spletni časopis

To je zavržno, je Golob odgovoril o priznanju Palestine in sankcijah proti Izraelu

“Kovanje političnih točk iz človeške tragedije je zame nekaj najbolj zavržnega in pri tem bom ostal,” tako je premier Francu Brezniku (SDS) odgovoril, ali bo sledil pozivu Levice Aste Vrečko in množice nevladnih organizacij, ki so po brutalnih terorističnih napadih Hamasa na ozemlja Izraela in raketiranju Izraela iz Gaze, ki poteka že več kot teden dni, od vlade zahtevali sankcije proti Izraelu in priznanje Palestine. Podobna stališča kot nevladne organizacije, ki jih močno financira vlada, zastopa tudi Iran, je opozoril Breznik. Premier je odgovarjal še na vprašanja Aleksandra Reberška (NSi) o rasti ocene stroškov odprave posledic poplav, ki je iz prvotne pol milijarde evrov doslej poskočila na deset milijard evrov, Janeza Cigler Kralja (NSi) o zdravstveni reformi in Milana Jakopoviča (Levica), zakaj vlada, katere del so, ne namerava usklajevati socialnih transferjev.

Golob: Podražili bomo sladke pijače, tobak in alkohol

Zakaj na področju ministra za delo Luke Meseca vlada varčuje, je premier Jakopoviču odgovoril tako: “Varčujemo zato, ker je treba zagotoviti denar za poplavno obnovo. In nikomur nismo vzeli socialne pomoči. Socialna pomoč ostaja natančno enaka kot je bila. Zakaj so se nekateri transferji na predlog ministrstva povečali, drugi pa ne, ni vprašanje za predsednika vlade. Čeprav se vam to zdi, zato, ker je vedno priročno, da, ko je slaba novica, je predsednik vlade tisti, ki naj odgovarja, ko je pa dobra, takrat so pa ministri, ki se s tem hvalijo. Tako pač je. Pa, meni je to čisto v redu, sem se navadil te vloge, ampak bodimo pošteni v parlamentu. In naj ponovim še enkrat, ker me niste poslušali, našli bomo dodatne vire s trošarinami na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. In kolikor bomo našli, bomo lahko namenili za vse najranljivejše skupine, ne nujno samo za socialno pomoč.”

Odsotno prisotna Fajonova in nezadovoljen Breznik

Med gradivi za sejo parlamenta ni bilo dokumenta, kateri ministri ne bodo odgovarjali poslancem. Razlog za to je, ker so iz vlade o zunanji ministrici Tanji Fajon (SD) zapisali, da bo odsotna, ker je odsotna. A odsotna Fajonova je bila prisotna na seji, ko je premier odgovarjal na vprašanja o Izraelu.

Robert Golob in in Tanja Fajon Foto: DZ/Matija Sušnik

Pojasnilo o odsotnosti zaradi odsotnosti pa je prejšnji teden sprožilo precej posmeha med poslanci, pa tudi zahtevo, da naj vlada korektno pojasni, kje bo danes “odsotna” ministrica, da ne more odgovarjati poslancem, čemur je prejšnji teden pritrdila tudi predsednica Urška Klakočar Zupančič (Svoboda).

Golob je  Brezniku o zahtevah Levice, dela nevladnikov in Irana, kako mora ravnati vlada, odgovoril z izjavo sedemindvajset voditeljev EU: “Evropska unija najostreje obsoja Hamas ter njegove brutalne in neselektivne teroristične napade v Izraelu in globoko obžaluje smrtne žrtve. Za terorizem ni opravičila. Odločno poudarjamo pravico Izraela do obrambe v skladu s humanitarnim in mednarodnim pravom v primeru takšnih nasilnih in neselektivnih napadov. Ponovno poudarjamo pomen zagotavljanja stalne zaščite vseh civilistov v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Hamas pozivamo, naj nemudoma izpusti vse talce, brez kakršnega koli predhodnega pogojevanja. Ponovno poudarjamo pomen zagotavljanja nujne humanitarne pomoči in smo pripravljeni v sodelovanju s partnerji še naprej podpirati tiste civiliste v Gazi, ki najbolj potrebujejo pomoč, ter zagotoviti, da te pomoči ne bodo zlorabljale teroristične organizacije. Bistveno je preprečiti nadaljnje zaostrovanje razmer v regiji. Še naprej smo zavezani trajnim in vzdržnim prizadevanjem za zagotavljanje miru, ki bodo temeljila na dvo državni rešitvi z oživitvijo prizadevanj v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Poudarjamo, da je potrebno zelo široko sodelovanje z legitimnimi palestinskimi oblastmi ter regionalnimi mednarodnimi partnerji, ki bi lahko imeli pozitivno vlogo pri preprečevanju nadaljnjega zaostrovanja razmer.” 

Breznik s takšnim odgovorom ni bil zadovoljen. Dejal je: “Moje vprašanje je bilo, kako se opredeljujete do predloga koalicijske stranke Levica, torej do tega, da se prizna Palestino in da se izvedejo sankcije zoper Izrael? Drugič, kako se opredeljujete do poziva nevladnih organizacij, ki so vam poslali pismo, ki jih izdatno financirate iz proračuna in katere obsojajo Izrael in želijo priznanje Palestine, zelo podobno kot stranka Levica? Spoštovani predsednik vlade, naj vas spomnim, edina zadeva, ki ste jo povzeli po vladi SDS, je bilo, da postanemo nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. To pozdravljamo. K temu smo pripomogli tudi poslanci SDS, tudi opozicija in tudi DZ in odbor za zunanjo politiko in tudi odbor za zadeve Evropske unije, ki ga vodim. Vsi smo si prizadevali za ta veliki cilj. Vi ste predsednik vlade države, ki bo s 1. 1. 2024 začela svoj mandat kot nestalna članica varnostnega sveta. Vaše mnenje šteje. Stopili ste v velike politične čevlje, tudi v mednarodnem ali pa svetovnem političnem prostoru. Tukaj ni spuščanja megle, kot je bil pri tem mojem vprašanju. Naslednja zadeva. Poslanci in poslanke smo dobili pismo iranskega režima iz iranske ambasade. Če boste pogledali pismo štirideset nevladnih organizacij, sovpada vsebinsko s tem pismom iranskega režima. Vi jih izdatno financirate. Povejte, tukaj sedaj ne sedimo v Bruslju, spoštovani predsednik vlade, kjer imate takšno mnenje, sedimo v Ljubljani, v državnem zboru. In še nekaj. Ravno s strani iranskega režima, za katerega je vlada tranzicijske levice pred leti oprala preko državne banke več kot milijardo dolarjev. Človek, ki je bil odgovoren, da bi pogledal to pranje denarja, pa danes sedi pod vašo vlado v nacionalnem preiskovalnem uradu. Zato še vas enkrat prosim, da mi odgovorite na obe zastavljeni vprašanji.”

Golob pa je vztrajal: “Jaz bi najraje prebral še enkrat izjavo, ker očitno niste poslušali, pa ne bom, zato ker je škoda časa, da vam poskušam dopovedati tisto, kar ne želite slišati. Bom pa povedal ponovno: kovanje političnih točk iz človeške tragedije je zame nekaj najbolj zavržnega in pri tem bom ostal.”

Exit mobile version