Site icon Spletni časopis

Uničena prva Patria iz Poljske, spet rakete iz Srbije, razstreljen ruski Terminator

Uničena prva poljska Patria

Ocene ruskih vojaških blogerjev o obsežnem napadu ukrajinske vojske, ki bi naj začela velik prodor na področju Zaporožja, ko so pred tem prebili močno utrjeno Surovikinovo linijo, se niso izkazala za točna. So pa iz ruske strani objavili posnetke velikega števila oklepnih vozil, ki bi naj bili uničeni v poskusu prodora, za katere pa se je večinoma pokazalo, da so stari in iz drugih krajev. V največjem delu še iz časov, ko so Ukrajinci še zavzemali Robotine, da bi prišli do Surovikinove linije. So pa Rusi na fronti bolj na vzhodu uničili prvi poljski oklepnik Rosomak. Gre za v Sloveniji dobro znano oklepno vozilo, ki je narejeno po licenci finske Patrije na Poljskem. Nekaj jih ima tudi slovenske vojska, manjše število so jih proizvedli v Gorenju. Proizvodnja v Sloveniji pa je bila prekinjena, ko se je pokazalo, da je prišlo do korupcije, zaradi česar je v zaporu končal zdaj že pokojni slikar Jure Cekuta, ki ga je sodišče obsodilo, da je za pridobivanje informacij iz obrambnega ministrstva od avstrijskega podjetnika Hansa Wolfganga Riedla in direktorja v podjetju Patria Reija Niitynena, na svoj avstrijski bančni račun dobil 460.875 evrov. Ob Cekuti je bil obsojen še dolgoletni vodja službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Peter Zupan, ki mu je po sodbi posredoval informacije. O aferi Patria so slovenski mediji poročali povsem napačno, nasedli so dezinformacijam, s katerimi se je poskušalo prikriti prave zaslužkarje.

Ukrajinski Rosomak poljskega izvora je bil najprej poškodovan in zapuščen, že zapuščenega pa je ruska vojska povsem uničila, da ga Ukrajinci ne bi odvlekli in popravili.

Zadnje dni se je pokazalo še, da Srbi še naprej s svojo vojaško industrijo oskrbujejo ukrajinsko vojsko, da bi se lahko ubranila pred brutalnim ruskim poskusom okupacije, kar je pohvalno. Že julija sem poročal, da so Ukrajinci dobili granate iz Srbije, proizvedene v Valjevu. Municija iz srbskega državnega podjetja Krušik se takrat v Ukrajini ni pojavila prvič. Že marca je Srbija Ukrajini “pomagala” s 3.500 raketami za večcevne raketomete Grad-21, ki jih v Srbiji proizvajajo po ruski licenci. Pri zdaj razkritem poslu podjetja iz Čačka so v Srbiji po balkansko spretni in poskušajo prodajo orožja, ki je praviloma ruskega (ali celo sovjetskega) izvora, v oznakah na izstrelkih prikriti:

Večji dosežek kot uničenje že prej poškodovane “Patrie” je ukrajinsko uničenje sodobnega ruskega pehotnega oklepnika Terminator. O prvem uničenem ruskem oklepniku BMPT Terminator, ki je v zadnji verziji Terminator-3 narejen na šasiji in vsebuje komponente tanka T-14 Armata, so ukrajinski spletni portali poročali že februarja. Terminator je oklepnik, ki je namenjen spremljanju tankov, cilj je, da uniči sovražne vojake in lahke oklepnike v spopadih v urbanem okolju in na majhnih razdaljah in s tem zaščiti tank, da lahko ta uniči težje in zahtevnejše tarče. Prednost v primerjavi s tankom v urbanem okolju je, da lahko strelja pod večjim kotom, torej tudi v višja nadstropja stavb, kar ruski tanki zaradi omejitev, koliko je mogoče dvigniti top, praviloma ne morejo. Uničenje Terminatorja je zanimivo, ker jih v ruski vojski v Ukrajini doslej ni bilo opaziti veliko. Podatke, kaj je bilo uničeno na ruski in ukrajinski strani dan 27.9., je Andrew Perpetua objavil tako:

Na spisku je, kot je pozneje opozoril Perpetua, napačna navedba o zajetem tanku T-90M. Nekaj na bojišču najsodobnejših ruskih tankov T-90M so Ukrajinci že zaplenili, a ni dokaza, da bi se to zgodilo tudi zadnje dni.

Ko gre za nejasnosti je morda pomembno, da so v Rusiji objavili posnetek poveljnika črnomorske flote Viktorja Sokolova na pogovoru po video konferenci obrambnega ministrom Sergeja Šojguja z najpomembnejšimi poveljniki ruske vojske. Iz Ukrajine so pred tem ocenjevali, da je Sokolov umrl nekaj dni prej, ko so z raketami Storm Shadow zrušili poveljstvo črnomorske flote v Sevastopolu na okupiranem Krimu. Po posnetku, na katerem sicer Sokolov ne kaže veliko znakov življenja, se zdi, da pomemben poveljnik ruske mornarice ni mrtev.

Exit mobile version