Site icon Spletni časopis

ZNP o vladnem prevzemu RTVS: Maščevalnost pred pametjo

Na obsežno čistko, ki jo na TVS za vladne stranke z novim vodstvom izvaja začasna urednica Polona Fijavž, ki je iz voditeljskih funkcij in ekranov čez noč umaknila Vido Petrovčič, Luka Svetino, Jaka Elikana, Valentino Plaskan, Igorja Pirkoviča, v ozadju pa je odstavila še več nižjih urednikov, se je odzvalo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Provladno Društvo novinarjev, ki v vladnem prevzemu direktorskih in uredniških funkcij na RTVS sodeluje in si je v dogovoru z vladnimi strankami zagotovilo tudi predstavnika v novem svetu RTVS, se javno doslej na dogajanje ni odzvalo.

Izjavo ZNP objavljam v celoti:


ZNP: Obsojamo maščevalno čistko na RTVS in ustavno sodišče pozivamo k odločitvi glede zakona o RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ob pogromu nad novinarsko in uredniško svobodo, profesionalnostjo in avtonomijo, ki smo mu priča, izražamo osuplost in ogorčenost. Odstranjevanje oddaj, urednikov in novinarjev, ki so tudi kritično poročali o anomalijah aktualne oblasti in odpirali teme, ki so odpirale neprijetna vprašanja za vladajoče, kakor tudi za nekatere oblastne strukture prejšnjega sistema, ima ideološke temelje in je izrazito maščevalno. Gre tudi za močan ustrahovalni moment tistih, ki bodo linč “preživeli”, s sporočilom, da so lahko ob kritičnem poročanju vsak trenutek na vrsti.

Izvajalci čistk ne RTV Slovenija do zdaj niti v enem primeru kot razlog odstranitve ali zamenjave niso navedli kakovost, pač pa so menjave in odstranitve potekale ekspresno in mimo postavljenih in uzakonjenih postopkov. Čistke izvaja urednica, ki je na tem mestu nezakonito, očitno zgolj z določeno nalogo. Po novem zakonu o RTV je namreč potrebno za mesta odgovornih urednikov izvesti javne razpise, kar pa v tem primeru ni bilo (21b. člen, prvi odstavek).

Maščevalnost je tako očitna, da je hitrejša od premisleka in argumentacije, pri čemer nastaja škoda, ki resno ogroža poslanstvo RTV, ki ji zakon med drugim nalaga celovito obveščanje o političnem dogajanju doma in v zamejstvu (4. člen, 1. odstavek). Dodatno upada zaupanje in velik del javnosti obrača hrbet taki RTV. Takega medijskega nasilja domača in evropska demokratična družba ne more prebaviti. Pri tem gre tudi za brezsramno teptanje občih civilizacijskih standardov, pri čemer se odpira vprašanje, kje je dno tovrstnega početja. Ustaviti ga je treba, preden bodo odpoklicali, kot se je izrazila predstavnica novinarskih aktivistov, “zadnjega psa”.

ZNP ravnanja sedanjega vodstva na RTV razume kot frontalni napad na demokracijo, zato pozivamo predsednico države, predsednika vlade, varuha človekovih pravic, Svet za pregon sovražnega govora, preostala novinarska združenja, civilno družbo ter posameznike in ostalo slovensko in evropsko javnost, ki ji pluralnost medijev in medijska demokracija še vedno nekaj pomenita, da svojim glasom razuma ustavijo “mesarjenje” na RTV Slovenija. Ideološko čista RTV Slovenija ni nikomur v interesu. Medijskega prostora ne bogati, ampak ga siromaši.

Na ZNP smo že od vsega začetka opozarjali, kaj bo prinesel novi zakon o RTV Slovenija. Slednje je očitno vedela tudi četverica ustavnih sodnikov, ki je odpravila začasno zadržanje zakona, ne da bi raje o njem odločila. Zato odgovornost za trenutno dogajanje na RTV Slovenija nosi tudi ustavno sodišče. Čemu imeti ustavno sodišče, če to ni sposobno odločati o pobudah za presojo ustavnosti zakonov in s tem izvajati naloge, ki mu jih narekujeta ustava in zakon. Ustavne sodnike zato pozivamo, da čim prej dokončno odločijo o ustavnosti novega zakona o RTV Slovenija.

Upravni odbor ZNP, 23. 9. 2023

Exit mobile version