Site icon Spletni časopis

Kako je lani posloval TOZD mladega kmeta in trgovca Mihe Kordiša

Zasebni zavod NDO-TOZD poslanca Levice Mihe Kordiša v lanskem letu finančno ni doživel tako neverjetnega skoka prihodkov kot zasebni Raziskovalni Inštitut 8. marec Nike Kovač, ki je v volilnem letu iz neznanih virov dobil skoraj pol milijona evrov in jih tudi porabil za neznane namene. Kordiševemu zavodu, ki se ukvarja s kmetovanjem in trgovanjem (ima spletno trgovino), so se prihodki lani v primerjavi z letom prej povišali “le” za polovico, bilančno pa je ostal v minusu. Zavodu 8. marec skoraj za desetkrat, 460.152 evrov, ki so “padli” na njihov račun iz neznanih virov, pa bi zadoščali za kampanjo velike stranke na državnih volitvah. Stroški kampanj za poslance večjih strank so bili lani takšni:

Za oba zavoda, ki sta ju ustanovila politika Levice (8. marec Simon Maljevac), je značilno, da zadnja leta nimata zaposlene niti ene osebe. Podatki o poslovanju zavodov na portalu Ajpes tudi niso objavljeni in z lahkoto dostopni kot so za podjetja ali društva. Iz Ajpesa so mi letne bilance obojih poslali, ko sem zanje posebej prosil. Podatki o prihodkih in odhodkih Kordiševega “Tozda” s stalnim minusom na koncu bilance (preneseni rezultat) so zadnja leta takšni: 

Kordiš, ki je neuspešno kandidiral tudi za naslednika Luke Meseca na vrhu Levice, za svoj zavod zadnja leta pridobiva tudi državni dodatek za mladega kmeta, v ustanovitvenem aktu svojega zavoda pa je imel leta 2017 zapisano, da bo zaposlil najmanj enega delavca. Tudi v lanskem letu ga ni. Po prihodkih in odhodkih si tega ne more privoščiti. Denarja za vsaj minimalno plačo nima. Država je poslancu kmetovanje, spletno trgovino in tovrstno delo sofinancirala tudi lani. Po aplikaciji KPK Erar tako:

Podatku o Kordiševem zavodu Erar

Lani je bil Kordiš ponovno izvoljen za poslanca, bil pa je tudi kandidat Levice za predsednika republike, ki pa je na volitvah doživel precejšnjo katastrofo. Volil ga ni skoraj nihče. V njegovo kampanjo pa Levica tudi ni investirala skoraj nič. A poraz mu v stranki, kjer je na kongresu s svojo frakcijo zbral največ glasov, ni zelo škodoval.

 

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version