Site icon Spletni časopis

Depolitizacija TVS: Odstopila Jadranka Rebernik

Odgovorna urednica informativnega programa TVS Jadranka Rebernik je danes novemu predsedniku uprave RTV Slovenija Zvezdanu Martiču poslala nepreklicen odstop. Do imenovanja novega odgovornega urednika bo uredništvo kot vršilka dolžnosti odgovornega urednika vodila Polona Fijavž. To so sporočili iz RTVS. Odstop ni presenečenje, na Rebernikovo so pritiskali že dalj časa in iskali pot, kako bi jo odstavili.

Iz RTVS so zapisali še: “V skladu z Zakonom o RTV Slovenija odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje uprava na predlog direktorjev, določenih v statutu. Za mesta odgovornih urednikov programov direktorji, določeni v statutu, izvedejo javne razpise. Mandat odgovornih urednikov je štiri leta.

Jadranka Rebernik je bila na položaj odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija za polni štiriletni mandat imenovana marca 2022. Odgovorna urednica je bila tudi že v preteklosti, ko jo je dalj časa odstavljal nekdanji generalni direktor Igor Kadunc, ki mu je po nekaj zapletih, ker se mu je upirala tedanja direktorica televizije Ljerka Bizilj, ki ni bila pripravljena kršiti zakona, da bi Kadunc lahko nastavil bolj tedanji vladi Mira Cerarja naklonjen vrh uredništva, odstavitev tudi uspela. Ko se je zamenjalo razmerje moči, Kadunc ni bil več izvoljen za generalnega direktorja, Rebernikova je znova postala odgovorna urednica. Odstop je posledica pritiskov po poskusu hitre “depolitizacije”, ki jo izvajajo Svoboda, SD in Levica v medijih v državni lasti, ki na RTVS zaradi številnih zapletov ne poteka povsem bliskovito.

Na posnetku je Zvezdan Martić v državnem zboru prejšnji teden, kjer ni nič govoril o poročilu o stanju pravne države za leto 2023 v Sloveniji na področju medijev, novinarstva in demokracije. Molk je predsednici komisije za kulturo Tamari Vonta (Svoboda), ko mu je dala besedo, pojasnil tako:

“Predsedujoča, hvala za besedo. Ampak jaz sem popolnoma presenečen, ker razen vabila na to nisem dobil nobene informacije, tako da nisem se niti pripravil. Vabilo smo dobili včeraj, tako da se opravičujem, če imate kakšno vprašanje, lahko odgovorim, ampak nimam pa ničesar pripravljenega. Se opravičujem še enkrat.”

Je pa imel tam daljši nastop nekdanji predsednik programskega sveta Peter Gregorčič, ki je opisal zlorabo oblasti za vladni prevzem medijev.

Exit mobile version