Site icon Spletni časopis

Vrnitev Klakočar Zupančičeve, prepozen odhod Goloba, bolezen Aste Vrečko

Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ/Matija Sušnik

Ozdravela je Urška Klakočar Zupančič (Svoboda), ki prejšnji teden v četrtek zaradi nenadne bolezni ni prišla pred kamere Tarče Erike Žnidaršič, čeprav je prihod napovedala, v petek pa je zaradi zdravstvenih težav ni bilo niti na kolegij z vodji poslanski skupin. Danes vodi sejo državnega zbora, na kateri je poslance opoldne seznanila z odstopi poslancev Svobode Dejana Zavca in Martina Marzidovška. Na predlog Jelke Godec (SDS) pa je tudi pozvala predsednika vlade Roberta Goloba (Svoboda) in ministrici za javno upravo Sanjo Ajanović Hojnik (Svoboda) in za kulturo Asto Vrečko (Levica), naj pojasnijo razloge, zakaj so šele danes napovedali, da ne bodo odgovarjali na poslanska vprašanja. Premier se je opravičil, da zaradi nujnih neodložljivih obveznosti ne more odgovarjati na vprašanja, ki jih bi dobil le kot minister za zdravje po trinajsti uri. Pred tem je odgovarjal na vprašanja kot premier. Poslovnik parlamenta določa, da morajo premier in ministri o odsotnosti državni zbor obvestiti pet dni pred sejo. Kot je opozorila Godčeva so opravičilo premiera poslanci dobili ob 10:46. Dobro uro pred začetkom seje. A čeprav je premier sporočil, da ima po trinajsti uri nujne in neodložljive obveznosti, je bil po tem še v parlamentu. Da jih ne bo, so premier in ministri sporočili tako:

Golob je v dvorani krajši čas ostal tudi po trinajsti uri, ker se je začetek seje državnega zbora nekoliko zavlekel in je petnajst minut po času, ko je že imel nujne in neodložljive obveznosti, še odgovarjal na zadnje poslansko vprašanje kot premier. Postavil mu ga je Jani Prednik (SD) o sanaciji po hudih poplavah.

Robert Golob v DZ Foto: DZ/Matija Sušnik

Premier se je, ker kot minister za zdravje ni odgovarjal na vprašanja, s tem izognil tveganju, da bi moral pojasnjevati svoj odnos do veganstva, s katerim bi si naj, kot je zatrdil, pozdravil astmo.

Zaradi bolezni se je opravičila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki vodi Levico, Sanja Ajanović Hovnik pa zaradi pogajanj o plačah v javnem sektorju.

SDS: Se je Golob ustrašil?

Iz opozicijske SDS so se zvečer na odsotnost premiera Goloba odzvali tako:

“Za 12. redno sejo DZ na dan 18. 9. 2023 so predsedniku vlade v funkciji ministra za zdravje Robertu Golobu ustna poslanska vprašanja iz tega resorja napovedali štirje poslanci iz Poslanske skupine SDS, poslanec iz NSi ter poslanka iz SD. Vendar je iz Državnega zbora zjutraj, na dan seje, prišlo sporočilo, da bo predsednik vlade tega dne odsoten od 13. ure dalje. Slednje predstavlja kršitev 241. člena Poslovnika DZ. Ta namreč narekuje, da mora predsednik vlade ali minister ali generalni sekretar vlade svojo odsotnost pri obravnavi poslanskih vprašanj na seji državnega zbora najaviti najkasneje pet dni pred začetkom seje državnega zbora. Slovenska javnost, predvsem pacienti in pacientke so zaradi odsotnosti predsednika vlade v funkciji ministra za zdravje prikrajšani za več odgovorov, saj so poslanci pripravili pomembna vprašanja, ki se dotikajo zdravstva: Jelka Godec – glede smernic zdravstvene politike za leti 2024 in 2025; Karmen Furman – glede področja duševnega zdravja; Zvone Černač – glede investicij na področju javnega zdravstva; Tomaž Lisec – glede (ne)reševanja problematike delovanja službe nujne medicinske pomoči in satelitskih urgentnih centrov; Janez Cigler Kralj – glede uvedbe pilotnega projekta za izboljšanje učinkovitosti javnih zdravstvenih zavodov; Bojana Muršič – glede Urgentnega centra Ptuj.

Glede na 235. člen Poslovnika DZ lahko minister manjka le zaradi obveznosti v institucijah Evropske unije ali zaradi mednarodnih obveznosti. Uradnega obvestila o odsotnosti ministra Goloba ni bilo. Zato se upravičeno sprašujemo, ali se je dr. Robert Golob nemara ustrašil vprašanj oz. je želel skriti svojo pasivnost na tem področju ali ga je zaustavila kakšna zadeva zasebne narave. Menimo, da je slovenska javnost upravičena do odgovora, zakaj si je predsednik vlade privoščil kršitev Poslovnika Državnega zbora RS oz. če je bežal – pred kom ali čem je bežal. Na podlagi navedenih dejstev pričakujemo, da bo prvi minister dr. Golob svoje ravnanje javnosti ustrezno pojasnil.”

 

Exit mobile version