Site icon Spletni časopis

Sestreljena še dva aligatorja Ka-52, eden s švedskim RBS 70, Moskva pripravlja odgovor

Po napredovanju ukrajinske vojske v Zaporožju danes z območja spopadov iz ukrajinske strani poročajo o že dveh sestreljenih ruskih helikopterjih K-52, kar morda kaže, da poskuša Ruska vojska z napadi iz zraka, kjer je močnejša, ustaviti napredovanje. Prvi helikopter je bil sestreljen v okolici Bahmuta, druga pa na področju naselja Robotine, kjer že dva meseca potekajo hudi boji, v zadnjih dneh pa so tam Ukrajinci precej napredovali.

Eden od helikopterjev bi naj bil sestreljen s švedskim RBS 70, ki jih je Ukrajini Švedska dobavila v začetku leta z radarji kratkega dosega Giraffe 75 za uporabo z RBS 70. Ukrajinska vojska trdi, da je doslej uporabila ta sistem za sestrelitev ruskih raket in dronov iranske izdelave.

Jurišni helikopterji ruske vojske Ka-52 veljajo za enega najpomembnejših vojaških sistemov, ki jih imajo Rusi na okupiranih območjih, z raketami lahko Ukrajince obstreljujejo z razdalje do petnajst kilometrov, s čemer so izven dosega ukrajinske obrambe. Vsaj doslej je veljalo tako. Od začetka vojne lani je Rusija izgubila že več kot štirideset teh helikopterjev. Dva v enem dnevu je precej nad povprečjem. Ka-52, znane tudi kot Aligatorji, so v Rusiji začeli serijsko proizvajati leta 2008, v primerjavi z enosedežno inačico Ka-50, iz katere so razviti, so preurejeni tudi za izvidniške naloge in označevanje ciljev, zaradi tega imajo dva člana posadke, boljše radarje, opremljeni so za nočno delo, letijo lahko tudi v slabih vremenskih razmerah, imajo pa manj zaščite od jurišnega Ka-50. Ukrajina “Aligatorjev” ne uporablja, jih je pa iz Rusije uvažal Egipt.

Veliko pozornosti je na spletnih omrežjih zadnje dni pritegnil posnetek napada Ukrajincev z ameriškimi humveeji. Eno od teh vozil, ki nima res močnega oklepa, ko ga je večina ukrajinskih vojakov že zapustila in s seboj odnesla tudi protitankovsko in drugo orožje, zadene izstrelek, a se tudi še strelec s strojnico vozila po tem uspe umakniti iz precej poškodovanega in nekoliko gorečega ameriškega vozila.

Celoten daljši posnetek je dostopen tukaj:

V Rusiji medtem napovedujejo svojo protiofenzivo, kar najbrž kaže, da so Ukrajinci dosegli nekaj uspehov in poskuša Rusija odgovoriti.

Z območja Zaporožja pa je tudi posnetek ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega med pogovori z vojaki in poveljniki, na katerem maček uporabi priložnost za počitek.

Exit mobile version