Site icon Spletni časopis

Rubelj strmoglavlja, naš M-55S v ukrajinski poplavi, uničeni T-90M in S-300V4

Počasno napredovanje Ukrajincev, ki na jugu in zahodu fronte še stopnjujejo pritisk na rusko okupacijsko vojsko in hude težave Rusije s svojo valuto, so zaznamoval zadnje dneve, ko so smo v Sloveniji odpravljali posledice hudih poplav. Pomoč so nam poslali tudi iz Ukrajine. Iz Ukrajine pa so sinoči objavili posnetek, kako se slovenski tank v M-55S tam sooča z vremenom s preveč vode. Videti je skoraj kot amfibijsko vozilo.

V Ukrajini je naša država poslala 28 tankov M-55S, po menjavi, v kateri je sodelovala nemška vlado, ki je v zameno Sloveniji zagotovila 8×8 tovornjake. Poročal sem že, da je bil eden od teh tankov uničen, eden pa poškodovan, a je po zadetku odpeljal naprej, rešil ga je verjetno izraelski reaktivni oklep, s katerim je Slovenija te stare jugoslovanske tanke, narejene po sovjetski licenci, nadgradila.

Bralec me je opozoril, da je napačna moja trditev, da so bili T-55 narejeni v Jugoslaviji po ruski licenci. Opozoril je: “Tanke T-54 in T-55 je YU kupovala od SSSR-a. Kupila jih je približno 2000 kosov (vse verzije). V Sloveniji so bili predvsem v Pivki, Postojni in Mariboru. YU tanki T-84 (v SLO na Vrhniki), so bili narejeni po licenci ruskega tanka T-72. V konzorciju je bilo veliko podjetij iz SLO ( TAB, Iskra, Ravne, Štore…), končna montaža v Slavonskem Brodu (Đ Đaković).” Za netočnost se opravičujem, za opozorilo pa zahvaljujem.

Na težave z inflacijo in padanjem vrednosti rublja se je ruska centralna banka odzvala s povišanjem temeljne obrestne mere iz 8,5 odstotka na dvanajst odstotkov. Padanje vrednosti rublja lahko spremljamo že dalj časa, takoj pa napadu na Ukrajino so bile vrednosti marca 2022 nekaj časa celo še nižje kot zadnje dni. A to, da je rubelj vreden le en cent (stotinko dolarja) kaže na precejšnje težave valute, ki jo je Vladimir Putin poskušal uveljaviti kot enega od svetovnih standardov.

Odzivi na povišanje obrestne mere v Rusiji so bili na spletnih omrežji na pro-ukrajinski strani tudi, da gre za dejanje iz čistega obupa.

Ko gre za vojaške dogodke, so Ukrajinci včeraj objavili posnetke, kako jim je uspelo uničiti del ruskega sistema protizračne obrambe S-300V4, ki ima doseg do 400 kilometrov in s katerim lahko ruska vojska ob letalih in dronih sestreli tudi balistične rakete visoko v zraku. Gre za moderen sistem protizračne obrambe, izdelujejo ga v zadnjem desetletju, to je neke vrste ruska inačica ameriškega sistema Patriot. Izvozna različica je imenovana Antey-4000. V zadnjih dneh je tudi ruski vojski uspelo uničiti ukrajinsko vozilo z raketami iz sistema S-300PS, to je precej starejši sistema protizračne obrambe, ki so ga začeli proizvajat pred 40 leti, s takrat štirikrat manjšim dosegom. Ukrajina jih je iz časov sovjetske zveze podedovala več sto. Gre za manj sodobno, a še vedno zelo učinkovito orožje za protizračno obrambo, ki je onemogočilo dominacijo Rusije v zraku ob poskusu okupacije celotne države. Koliko teh sistemov so Ukrajinci pozneje dobili od nekdanjih držav vzhodnega bloka v Evropi, ni povsem jasno. So se pa za učinkovite izkazali ameriški sistemi Patriot, ki jih Ukrajina tudi že uporablja. Posnetek, kako so Ukrajinci z izstrelki Himars razstrelili rusko vozilo z raketami, ki dosežejo osemkratno hitrost zvoka, uničen je bil tudi radar, je takšen:

Brutalnost spopadov pa kaže posnetek uničenih najmodernejših ruskih tankov T-90M in spremljevalnih oklepnikov po ruskem poskusu protinapada južno od Bahmuta.

Posnetek uničenih T-90M je bil objavljen po tem, ko je ruska stran objavili posnetek, kako uspešno na tem delu fronte napade T-90M v spremstvu dveh pehotnih oklepnikov, uniči del vasi, kjer bi naj bili Ukrajinci, potem se pa umaknejo. Po objavi tistega posnetka je bilo veliko vprašanj na spletnih omrežjih, kje je protitankovska obramba. Posnetek uničenih vozil v okolici Bahmuta kaže, da obstaja obramba proti najmodernejšim ruskim oklepnikom tudi, če jih je še več.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version