Site icon Spletni časopis

DZ odločil: solidarni bomo s prostim dnevom in ne z delom

Večina poslancev je z zavrnitvijo dopolnila NSi, da bi za solidarnost poskrbeli s preusmeritvijo plač zaposlenih, ki bi delali, odločila, da bo v ponedeljek prihodnji teden prosti dan, ko celotna država zaradi solidarnosti ne bo delala. Za dopolnilo NSi, da bi bili solidarni z delom in nakazilom zaslužka, je glasovalo 34 poslancev SDS, NSi, Svobode in SD, proti pa 41 poslancev Svobode, SD in Levice. Razplet glasovanja je bil takšen:

Za dopolnilo NSI proti prostemu dnevu v ponedeljek pomotoma dva poslanca Svobode in eden iz SD

Iz koalicije so za predlog NSi glasovali poslanka Bojana Muršič (SD), Aleš Rezar (Svoboda) in Dušan Stojanovič (Svoboda). Iz Svobode so pojasnili, da sta se poslanca zmotila.

Bojana Muršič pa je na vprašanje, ali se je zmotila pri glasovanju, odgovorila: “Ne, ni bila pomota. Amandma NSi sem podprla, ker menim, da moramo čim prej zagotoviti dodaten denar za sanacijo in je prav, da solidarno prispevamo enodnevni zaslužek.”

Predsednica odbora za gospodarstvo Bojana Muršič (SD) je sporočila, da se z glasovanjem za opozicijsko dopolnilo ni zmotila. Foto: DZ/Matija Sušnik

Poslanci so po tem soglasno, s 79 glasovi za in nobenim proti, potrdili celoten precej obsežen intervencijski popravek zakona o naravnih nesrečah. Sprememba bo, tako se zdi, skoraj takoj objavljena v uradnem listu, obveljala bo s tem še pravočasno, da bo prosti dan v ponedeljek tudi pravno obveljal. Državni svet ima sicer sedem dni časa, da odloči o vetu.

Ali podpirate, da bo v ponedeljek dela prost dan za žrtve hude ujme?

 Loading ...

A po informacijah iz državnega sveta bodo zaradi pomena takojšnje pomoči prizadetim, ki jo določa popravek zakona (in ne prostega dneva) odločali praktično takoj, že jutri, torej v četrtek. Če veto zavrnejo, je mogoča takojšnja objava, ker v primeru takšnega interventnega zakona referendum ni mogoč. Če izglasujejo veto, pa ga lahko državni zbor še konec tedna preglasuje. Državni svet lahko z vetom ustavi le celoto, posameznega dela (denimo le prostega dneva) ne more.

Pričakovati je, da bodo veto zavrnili in s tem omogočili takojšnjo objavo in uveljavitev zakona in s tem tudi uveljavitev nekoliko spornega prostega dne.

Exit mobile version