Site icon Spletni časopis

So Ukrajinci začeli velik napad?

O obsežnem napadu Ukrajincev na območju Zaporožja z 80 različnimi oklepniki, obsežno rabo topništva in celo s pontonskimi vozili, poročajo v Rusiji, informacije pa povzemajo tudi na ukrajinski strani, kjer so pa precej previdni, ker ruska stran slovi po tem, da pogosto zaradi propagandnih razlogov napihne dogajanje, da lahko pozneje trdijo, kako velik uspeh je dosegla ruska stran.

Področje, kjer bi naj prišlo do večjega napada, je v okolici mesta Robotine, ki ni daleč od okupiranega logističnega središča Tokmak, še naprej proti jugu (kjer je Krim) je Melitopol. Okolica Robotine je eno od področij, kjer je zadnje tedne ukrajinska vojska počasi napredovala. Na Krimu pa so se vrstile eksplozije skladišč orožja, pa tudi napadi na prometna vozlišča in vojaška oporišča.

Napeto je na Krimu tudi danes:

Drugo področje, kjer ukrajinska vojska napreduje je Bahmut, kjer bi naj Ukrajinci zasedli vse višje ležeče kraje v okolici, kar za rusko vojsko pomeni, da so v precejšnjih težavah. Večina žrtev v spopadih je namreč posledica topniških in raketnih obstreljevanj, obvladovanje višje ležečih krajev pa zaradi boljše vidljivosti pomeni prednost in praviloma težave za tiste spodaj.

Ko gre za spopade v zraku, kjer ima ruska stran precej prednosti, ker ima modernejša letala in helikopterje, je ukrajinska vojska včeraj uspela sestreliti ruski helikopter Ka-52.

Ob obsežnih minskih poljih je ruska prevlada v zraku, tako se zdi, glavna ovira, da so Ukrajinci previdni pri poskusih obsežnih napadov na okupirana ozemlja.

Exit mobile version