Site icon Spletni časopis

Nočni napad: most na Krim zaprt in deloma zrušen

Most na Krim, vaja, Foto: twitter

Most, ki ga je Rusija zgradila, da bi s svojim ozemljem povezala okupiran Krim, ki so ga zasedli Ukrajini, je zaprt in deloma porušen. Posnetki kar obseže poškodbe mostu so takšni:

Da je prišlo do “incidenta” so potrdili v Rusiji, ki pa ne razkriva, kaj točno je razlog za zaprtje. Ker trenutno ne deluje niti povezava s trajektom, ruske oblasti tistim, ki želijo na Krim ali iz njega, svetujejo pot preko lani okupiranih ozemelj Ukrajine. Pot preko teh območij je zaradi spopadov in raketiranj nekoliko tvegana. Prvi objavljeni posnetki poškodb na mostu so takšni:

Po prvih informacijah sta na mostu v avtomobilu umrli dve osebi iz regije Belgorod, šlo naj bi za starša, hčerka je poškodovana.

Zaprtje mostu pomeni resno težave za oskrbo ruskih okupacijskih enot v Ukrajini. Dalj časa je bil več kot 18 kilometrov dolg most zaprt, ko je bil močno poškodovan 8. oktobra lani, takrat je na njem eksplodiralo vozilo. Most med Rusijo in Krimom omogoča cestni in železniški promet, za zdaj je znano, da je ustavljen cestni promet. Hujše poškodbe bi naj bile na pasu za avtomobile, ki vodi iz Rusije proti okupiranemu Krimu. Okupacijske oblasti so napovedale, da bo železniški promet začel spet delovati okoli devete ure po lokalnem času. Ni pa še informacij, kdaj bo spet vzpostavljena trajektna povezava.

Nazadnje pa je bil most zaprt maja, a takrat zaradi nekakšne vaje.

Po poročanjih na ukrajinski strani bi se naj okoli 3. ure ponoči zgodila dva napada. Ker ni bilo veliko streljanja protizračne obrambe, so ugibanja, da bi lahko prišlo do napada s plovili.

Iz mostu so objavljeni posnetki poškodovanih vozil z ljudmi v njih in rešilcev, ki prihajajo na kraj dogodka, poškodovan bi naj bil po nekaterih podatkih eden stebrov mostu. Ruske oblasti so zanikale, da bi bil kak podporen zid porušen ali poškodovan. Je pa ministrstvo za infrastrukturo potrdilo, da je poškodovano cestišče med podpornimi zidovi.

Posnetki kažejo tako:

Po informacijah iz ruske strani se zdi, da je do eksplozije ali nesreče prišlo na mostu samem.

https://twitter.com/Misfit4Ukr68491/status/1680763088575012864

Iz daljave posnetki kažejo, da na delu mostu ni razsvetljave, kar kaže na okvaro električnega omrežja.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version