Site icon Spletni časopis

Vse skrivnosti Kučanove predsedniške “pokojnine”

Milan Kučan Foto: DZ/ Matija Sušnik

Špela Furlan je v soboto v več medijih (v Delu in Dnevniku) zanikala točnost trditve predsednika SDS Janeza Janše, ki je Igorju Pirkoviču v pogovoru na TVS dejal, da prejema Milan Kučan okoli pet tisoč evrov pokojnine. Zapisala je: “Stara tema in star, lažen podatek, ki ga že dolgo širi SDS. Glede na pretekla javno objavljena pojasnila bi novinar, ki vodi tovrstne pogovore, moral vedeti, da izredne pokojnine za Kučana ni. Je le pokojnina, ki si jo je prislužil s svojimi vplačili v pokojninski sklad (za junij 2023 je znašala 2200 evrov), in je predsedniški dodatek (1135 evrov neto za junij 2023). Ta dodatek ne temelji na zaslugah za osamosvojitev, kot mu je v oddaji očital Janez Janša, pač pa na statusu prvega predsednika republike. Tudi če ne bi poznal zadnjih številk, bi usposobljeni novinar poznal razmerje in bi gledalcem postregel z dejstvi. Podatki o predsedniškem dodatku so namreč javnosti dostopni.”

Razlog, da potekajo polemike, je, ker podatek o bruto višini pokojnine Milana Kučana javnosti ni dostopen. Zavod za pokojninsko zavarovanje mi je posredovanje podatka o bruto višini Kučanove pokojnine v preteklosti izrecno zavrnil. In s tem onemogočil, da bi lahko javnost seznanil s točno višino Kučanovega prejemka.

Delo in Dnevnik sta ravnala neprofesionalno, ker nista opozorita, da objavljata manipulacijo, da bi diskreditirali Pirkoviča in niso poskrbeli za točne podatke o bruto izplačilih.

Ko podatke navajajo politiki sami, pa je dobro biti previden. To smo ugotovili že pri Robertu Golobu, ki je v letnih poročilih GEN-I navajal le podatek o svojih neto direktorskih prejemkih. Ker je bil ta podatek lepši za javnost. Približno polovico nižji je od bruto. In še v okviru omejitev Lahovnikovega zakona, ki je določal najvišje dovoljene nagrade direktorjem državnih podjetij. Določal jih je za bruto plače. Bruto je Golob prejemal krepko več kot je dovoljeval zakon. To so iz podjetja pojasnili s tem, da bi naj GEN-I ne bil v pretežno državni lasti. Kdo so bili pretežni zasebni lastnik, do danes nismo izvedeli. Kar tam ni več Goloba, tudi teh zasebnih lastnikov več ni. Nagrade upravi pa so nižje.

Tudi pri Kučanu in Špeli Furlan, ki piše medijem v imenu Kučana, je dobro biti previden. Poročal sem, da pri predsednici Nataši Pirc Musar posebno predsedniško nadomestilo trenutno prejemata dva bivša predsednika republike, obema pripada enaka pravica do osemdeset odstotkov zadnje mesečne plače, ki sta jo prejela. Obema to zagotavlja isti zakon, ki je bil v tem delu popravljen pred desetletjem. Kučanu dodatek določa dosmrtno. Pahorju in drugim predsednikom pa predsedniško nadomestilo pripada le leto dni po koncu mandata. Borut Pahor je za mesec maj 2023 prejel 5.256 evrov bruto tega predsedniškega nadomestila. Milan Kučan 1514 evrov bruto doplačila, da je njegov skupni prejemek s pokojnino znašal osemdeset odstotkov plače, ki jo je prejel kot predsednik republike. Višino bruto dodatka so mi, ker sem za to prosil, uradno sporočili iz urada predsednice republike.

Špela Furlan navaja, da je Kučan prejel 1135 evrov neto tega dodatka. In da je prejel še 2200 evrov zaslužene pokojnine. In iz tega izpelje, da je podatek o okoli pet tisoč evrov neresničen. Zdi se, da Furlanova govori o neto znesku pokojnine in ne o bruto pokojnini. Kot govori o neto dodatku in ne o bruto. Bruto znesek Kučanove pokojnine je višji od neto, ker mora plačati tudi dohodnino.

Dohodnino plačujejo upokojenci z visokimi pokojninami, med katere sodi tudi Kučan, ki je večino svoje kariere v času prejšnjega in sedanjega sistema opravljal visoka funkcionarska dela in je zaradi tega imel visoko plačo in je več tudi vplačeval.

Ker ne vemo, kolikšna je točno bruto Kučanova pokojnina, celotno bruto izplačilo ni natančno določljivo. Vemo pa, da je na enak način izračunan bruto Pahorjev prejemek bil prejšnji mesec 5.256 evrov. Kučanov prejemek je lahko nižji, ker je izračunan od Kučanove plače. Pahorjev pa od Pahorjeve zadnje. Vmes je minilo veliko let. Plače politikov se zadnje desetletje niso zelo višale. Pred tem pa se so. Je pa ob odhodu v pokoj Kučan imel več delovne dobe kot Pahor. To vpliva na višino zadnje plače.

Točen podatek o bruto pokojnini in celotnem bruto prejemku Kučana bi lahko v medijih objavili le, če te podatke posreduje Kučan sam. Zaradi varstva osebnih podatkov bruto pokojnine nihče drug ne sme razkriti. Špelo Furlan sem za točen podatek o bruto pokojnini (in ne neto) včeraj prosil.

Prav je, da se skrivnost razkrije in da v medijih ne bomo objavljali ugibanj, ki so lahko tudi napačna. Da ne bo nepotrebnih prepirov. Da povsem točnih podatkov ni, ni kriv Pirkovič. Kučan je tisti, ki jih lahko razkrije.

Ali se bo za razkritje podatka Kučan, ki te dni ni dosegljiv, odločil, bo jasno v nekaj tednih.

Zdi se pa, da bo bruto znesek bližje pet tisoč evrov kot tri tisoč. Bliže tri tisoč je s 3.335 evri Kučanov prejemek, če seštejemo pokojnino 2.200 evrov in neto dodatek 1.135, ki ju navaja Furlanova.

Če dodamo dohodninske obveznosti, se oba zneska povišata. In seštevek tudi.

Privilegij dosmrtnega doplačila je v zakonodaji le za Kučana. To ni zaradi tega, ker bi imel posebne zasluge za osamosvojitev ali zaradi statusa prvega predsednika. Privilegij dosmrtnega doplačila je bil za vse bivše predsednike s posebnih zakonom za predsednike republike uzakonjen pred dvema desetletjema v času vlade Antona Ropa (LDS), ko je predsednik republike ravno postal Janez Drnovšek. S tem se je končal Kučanov mandat. A so čez desetletje v času varčevanj poslanci ukinili posebne dolgotrajne pravica za predsednike republike, ki za druge funkcionarje ne obstajajo. Po zaslugi dopolnila Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića pa je Kučanu privilegij ostal tudi po teh varčevalnih ukrepih in to z razlago, da je pravico edini že uveljavil in da bi šlo za poseg v že pridobljeno pravico. Da je takrat levi opoziciji za dopolnilo, da bo Kučan dodatek še dobival, zbrala večino poslanskih glasov, je z glasom za prispeval Matej Tonin (NSi) in še nekaj poslancev tedanje desnosredinske vladne koalicije, ki niso glasovali proti, ker so manjkali ali pa so bili v dvorani in niso glasovali.

Leta 2012, ko je državni zbor vodil Gregor Virant, so spremenili tudi način izračunavanja višine predsedniškega nadomestila po koncu mandata. In doplačila Kučanu. Do takrat je bil deset let določen v višini osemdeset odstotkov plače trenutnega predsednika, od takrat pa velja, da nadomestilo znaša osemdeset odstotkov zadnje plače, ki jo je prejel bivši predsednik. Če bi veljala stara določba, po kateri bi Kučanu pripadalo osemdeset odstotkov plače Nataše Pirc Musar, bi, ker je Musarjeva dobila prejšnji mesec bruto 6.473 evrov, Kučan dobil bruto 5.178 evrov.

A ta sistem, ki je omogočal relativno točen izračun, že desetletje ne velja več. Po novem pa brez Kučanove pomoči ne moremo zapisati točnega podatka.

 

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version