Site icon Spletni časopis

Putin s Prigožinom, Golob z Gabrovo in umor s štirimi streli med jutranjim tekom

Iz Kremlja so potrdili, da se je Vladmir Putin po protestnem pohodu Jevgenija Prigožina proti Moskvi, na katerem se njegovi plačanci sestrelili kup ruskih helikopterjev in tudi letalo ruske vojske, junija v Moskvi sestal s Prigožinom in večjo skupino generalov najemniške vojske Wagner. Pogovor bi naj trajal tri ure, skupaj pa je bilo pri Putinu 35 ljudi. Dogodek dneva včeraj pa je bil, da je ob Vrhu Nata v Vilni predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan umaknil pomisleke proti vstopu Švedske v Nato. To je hud udarec Putinu, ki je računal na razpoke v Natu in ne na širitev zahodnega vojaškega zavezništva. Razlog za ruski napad na Ukrajino je bil po razlagah Kremlja tudi, da bi s tem ustavili širjenje vpliva Nata, sprevrglo pa se je v največjo širitev Nata v zadnjih desetletjih. Na vrhu Nata v Vilni je bil tudi naš premier Robert Golob s svojo spremljevalko Tino Gaber.

Vrh Nata, Robert Golob med predstavniki držav Foto: vlada

Tina Gaber je na posnetku na damskem delu programa vrha Nata.

Ob premieru in njegovi partnerki sta bila na vrhu še obrambni minister Marjan Šarec (Svoboda) in zunanja ministrica Tanja Fajon:

Ko gre za dogodke na fronti je ukrajinska vojska zasedla griče nad mestom Bahmut in trdi, da nadzira vse komunikacijske poti, ki vodijo v mesto in iz mesta, ki ga je v največjem delu čez zimo osvojila prav skupina najemniških vojakov Wagner. Na to območje so Rusi zdaj napotili še enote Čečenov, ki bi pa naj takoj utrpele precejšnje izgube. Manjši preboj je Ukrajincem uspel tudi v Zaporožju (proti naselju Robotne), od koder poročajo o več poškodovanih oklepnikih ukrajinske vojske, pa tudi o uničenem ruskem tanku. So pa bili na drugih delih fronte uspešni s protinapadi tudi Rusi.

Ko častniki izginjajo in umirajo

Možno je, da se je Putin s Prigožinom srečal, ker vojake in oficirje Wagner v spopadih z Ukrajino še potrebuje, težava pa je, ker zaradi konfliktov z redno vojsko, ki jo je Prigožin obtoževal popolne nesposobnosti in korupcije, ni mogoče Prigožinovih plačancev prepričati, da bi kot poveljnike sprejeli oficirje ruske vojske. V javnosti so je po dolgem času pojavil šef generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, katerega odstop je zahteval Prigožin. O Gerasimovu se je del medijev na Zahodu že razpisal, da bi lahko bil žrtev Prigožinovega pohoda nad Moskvo, in da ga je Putin morda odstavil, degradiral, če ne še kaj hujšega. A po posnetkih iz Moskve je ohranil položaj in tudi še poveljuje vojski v Ukrajini. To za Ukrajino ni slaba vest, Putin je s tem dal simbolno prednost poslušnosti pred spodobnostjo. Gerasimov ne slovi kot sposoben poveljnik. Še vedno pa se ne pojavlja general Sergej Surovikin, poveljnik zračnih sil, ki je veljal za prvo povezavo Prigožina z rusko vojsko, ki pa je veljal za učinkovitega poveljnika, v preteklosti je zaslovel tudi po grozodejstvih in tako pridobil vzdevek “mesar Sirije”. Med ruskimi častniki pa smrt tudi sicer zadnje čase kosi. Življenje je v raketnem napadu z britansko raketo dolgega dosega Storm Shadow izgubil general Oleg Tsokov, ki je bil v preteklosti že ranjen. Da je general umrl, poročajo tudi ruski portali.

Ruski mediji pa poročajo tudi, da je bil med jutranjim tekom s štirimi streli, eden je bil v glavo, usmrčen oficir Stanislav Ritzki, ki je bil odgovoren tudi za izstreljevanje raket Kalibr iz jedrske podmornice, sodeloval pa je tudi v postopkih mobilizacij, ki se v Ukrajini za ruske vojske pogosto končajo v krstah.

Ko gre za dogodke na frotni je Ukrajincem ob že dalj časa trajajočem uničevanju oskrbe ruskih enot in skladišč municije in orožja, uspelo uničiti del ruskega sistema protizračne obrambe S-400. To je najboljše, kar ima na področju protizračne obrambe Rusija v Ukrajini, ekvivalent je ameriški sistem Patriot.

Na vrhu Nata so se države članice strinjale, da bodo poenostavile postopek vključevanja Ukrajine v Nato, ločeno pa so potekali pogovoru Ukrajincev s skupino držav, ki jim pomagajo šolati pilote za rabo zahodnih reaktivcev, denimo F-16, s Francijo o raketah dolgega dosega (enake so Ukrajini že poslali iz Velike Britanije)…

Kot so sporočili iz naše vlade se je ob vrhu Nata prvič sestal na novo vzpostavljeni Svet Nato–Ukrajina, ki predstavlja pomembno nadgradnjo političnega sodelovanja z Ukrajino. Premier Golob pa je povedal, da se z odpravo akcijskega načrta za članstvo spreminja tudi dinamika pristopa Ukrajine, pri čemer je ponovil stališče, da je treba najprej “iskati pot do trajnega miru in šele ko imamo trajen mir, lahko nastopijo pogoji za to, da se pogovarjamo o članstvu Ukrajine v Natu.” Zelo pomembna je nevojaška pomoč, ki jo Nato namenja Ukrajini in kjer je Slovenija doslej že bila zelo aktivna. Pomagala bo tudi v prihodnje, so še sporočili iz naše vlade

Exit mobile version