Site icon Spletni časopis

Minister za zdravje bo Golob, Bešič Loredan vse manj popularen, nižje tudi NSi

Robert Golob v DZ, v ozadju Janez Janša, Foto: DZ/Matija Sušnik

Nekoč po raziskavah javnega mnenja najbolj popularen politik vlade Roberta Goloba je zgrmel z vrha lestvic popularnosti. Po raziskavi, ki jo je opravila Mediana, objavilo pa danes Delo, je Danijel Bešič Loredan, ki je bil maja na prvem mestu, junija na petem, tokrat pristal šele na trinajstem položaju. Popularnost je Mediana ta mesec merila še preden je podpredsednik vlade Bešič Loredan pred premierom Golobom moral podpisati odstopno izjavo. Še prejšnji mesec je Bešič Loredan trdil, da ne misli odstopiti. Po izjavi ministra, da ne misli odstopiti, je interpelacijo vložila SDS. Da ne bo odstopil, je povedal tako:

Bešič Loredan je trenutno še minister za zdravje. Funkcija mu preneha, ko se državni zbor seznani z odstopom. To se bi lahko zgodilo četrtek. Položaj vršilca dolžnosti ministra lahko po tem do imenovanja novega ministra premier poveri drugemu ministru, prevzame ga lahko sam, če ne stori nič od tega bo Bešič Loredan delo kot vršilec dolžnosti opravljal še nekaj časa.

Premier je danes sporočil, da bo delo ministra začasno opravljal sam. Tako:

Ko gre za politične stranke sta na vrhu meritve Mediane za Delo Svoboda in SDS Janeza Janše. Svoboda zadnje čase izgublja popularnost. Po raziskavi Mediane za POP TV pred dvema tednoma je bila SDS pred Svobodo. Tokrat je Svoboda rahlo pred SDS, so pa slabše rezultate kot pred dvema tednoma namerili SD Tanje Fajon, Levici Luke Meseca in NSi Mateja Tonina. V Levici se po kongresu, na katerem ni slavil Mesec, še dogovarjajo, kdo jih bo poslej vodil.

Svoboda je daleč za rezultatom, ki ga je dosegla na volitvah. V grafiki deleži, ki sta jih dosegli LMŠ in SAB, ki sta se združili s Svobodo, niso upoštevani. Če bi jih upoštevali, bi bila primerjava z rezultatom volitev za Svobodo še bolj neprijetna.

V primerjavi z volitvami izgublja tudi NSi Mateja Tonina. Po POP TV pred dvema tednoma se je NSi odrezala bolje. Največji skok je v primerjavi z volitvami uspel SDS, ki je pridobila za celo stranko NSi dodatnih volivcev. Vsaj po rezultatih, ki jih kaže anketa Mediane, na ankete se pa ni modro preveč zanašati. Primerjava rezultatov meritve Mediane za POP TV pred dvema tednoma in zdaj za Delo, je takšna:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Exit mobile version