Site icon Spletni časopis

Vlada povišala cene dizla, bencina in kurilnega olja, polniti se splača na Hrvaškem

Cene bencina, dizla in kurilnega olja je ponoči na dopisni seji povišala slovenska vlada, ki je spremenila uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s čimer spreminja trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL). Cene pogonskih goriv je s tem vlada povišala že tretjič zapored. Nove cene bodo obveljale ob polnoči. Tako:

Ob spremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri, 4. julija 2023, do vključno ponedeljka, 17. julija 2023, znašale 1,444 evra za liter bencina, 1,481 evra za liter dizelskega goriva in 1,06 evra za liter kurilnega olja.

Hrvaška vlada pa je že čez dan za štiri cente povišala cene bencina in dizla. Dizel v sosednji Hrvaški tako ostaja precej cenejši kot pri nas in če ste v bližini meje ali potujete na morje, se vam nakup v sosednji državi splača. Pri 50 litrih boste prihranili dobrih sedem evrov. Podobno nizke cene dizla so še v Črni Gori s 1,37 evra, in, najbolj, v BiH, kjer stane le 1,27 evra. V njihovi valuti. Precej manjša je razlika v ceni navadnega bencina.

Na Hrvaškem najvišje določene cene veljajo tudi na avtocestah in ne kot v Sloveniji, kjer so cene omejene le na črpalkah izven avtocest, na avtocestah pa lahko trgovci svoje marže določajo poljubno in so tam cene praviloma krepko višje. Primerjave cen med Slovenijo in Hrvaško so takšne:

Cene dizla so v primerjavi s slovenskimi, ko gre za sosednje države, nižje na Hrvaškem, v Avstriji pa je danes dizel stal 1,588 evra, na Madžarskem 1,52 in v Italiji 1,779 evrov. Trenutne cene po Evropi, ki so lahko od črpalke do črpalke tudi različne, si lahko ogledate na spletni strani AMZS: tukaj.

Na Hrvaškem so nespremenjene ostale cene dizla za kmetijstvo (modri diezel), kjer liter še naprej stane 0,8 evra.

Vozniki plačujemo proizvodnjo elektrike

Razloge za povišanje cen so iz vlade pojasnili tako:

»Zaradi razmer na trgu bencinskega in dizelskega goriva je vlada v letu 2022 sprejela dve spremembi Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, s katerima je v okviru blaženja draginje za motorni bencin in dizel začasno uveljavila oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Cene za motorni bencin in dizel, ki se kot naftna derivata prodajata na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah izven avtocest in hitrih cest, določa Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Pri določanju prispevka na dobavljeno energijo se skladno z zadnjo spremembo uredbe o prispevkih v mesecu juniju Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov upošteva za dobavljeno energijo tako za motorni bencin in tudi za dizel, kar pomeni da oprostitev prispevka za motorni bencin in dizel ne velja na avtocestah in hitrih cestah, medtem ko je dobavljena energija za motorni bencin in dizel izven avtocest in hitrih cest oproščena plačila prispevka. Ker so se razmere na trgu dobave energije za motorni bencin spremenile do te mere, da začasni ukrep oprostitve prispevka izven avtocest in hitrih cest ni več upravičen, je treba oprostitev odpraviti in za podporo oziroma spodbujanje rabe obnovljivih virov energije zopet zagotoviti plačevanje namenskega prispevka za dobavljeno energijo tudi za motorni bencin izven avtocest in hitrih cest, medtem ko za dizel izven avtocest in hitrih cest oprostitev plačila še zmeraj ostaja.«

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version