Site icon Spletni časopis

Objavljam sodbo vrhovnega sodišča Miloviću

Vrhovno sodišče sem prosil, če mi lahko posredujejo sodbo svetovalcu našega premieru Roberta Goloba Milošu Njegoslavu Miloviću, ki mora, kot je danes po neuradnih informacijah poročal N1, v zapor za leto in pol. Sodbo so mi, sicer anonimizirano, skoraj takoj poslali. Iz dokumenta je razvidno, da je sojenje vodil sodnik Mitja Kozamernik, sodelovali pa so še Marjeta Švab Širok, Aleksandra Hočevar Vinski, Primož Gorkič in Andrej Kmecl. Sodba je bila podpisana 14. aprila, torej pred več kot dvema mesecema. Poročanje N1 po neuradnih virih je bilo točno in zdaj je tudi uradno, da je Milović obsojen.

Sodba je še posebej zanimiva, ker je v postopku Milović trdil, da je bilo za deli za državno železnico na Kočevskem, ki jih ni bilo, plačalo pa je državno podjetje za to več sto tisoč evrov, plačilo odvetniških uslug Aleksandru Čeferinu, ki je pozneje postal šef UEFE, za to pa bi naj vedela Nada Drobne Popovič, ki je bila takrat finančnica na železnicah, danes vodi Petrol. Povrhu se je za Milovića v zadnjem letu pokazalo, da je prejemal velike vsote iz energetskih in državnih podjetij za nekakšna svetovanja, plačevali so ga tudi iz GEN-I, ki ga je v preteklosti vodil premier Robert Golob. Plačila so javnosti dolgo prikrivali.

A povsem ni uspelo, po pritožbah informacijski pooblaščenki smo izvedeli, da so bila plačila iz GEN-I urejena s sedmimi pogodbami, oziroma aneksi. Razkrivanje nakazil sem začel v Spletnem časopisu po tem, ko je Golob v parlamentu poslancu SDS Žanu Mahniču zagotovil, da Miloviću ni nič plačal za nasvete ob nastajanju vlade o posebni varnostni službo posebej za Goloba. Milovića “nihče ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je v parlamentu zagotovil šef vlade. Obe trditvi sta se izkazali najmanj za nepopolni. Ali celo za laž.

Celotna sodba je takšna:

Miloviču so v preteklosti plačevali številni, tudi Golob. Veliko. Ker je precej neverjetno, da bi podjetnik Miloš Milović za Goloba in njegove ministre delal povsem zastonj, sem s pomočjo aplikacije Erar decembra lani preveril, ali so Milovićevemu podjetju plačevali iz vlade ali državnih institucij. Pokazalo se je, da je Milovićevo podjetje od države in državnih podjetij dobilo 562.666 evrov plačil. Da Golob ni povedal vsega, je bilo jasno že takrat. Dilema pa je ostala, koliko so ga plačala še državna podjetja, ki niso vključena v Erar in koliko je Miloviću iz GEN-I v preteklosti plačeval osebno Golob kot direktor GEN-I. Na račun Milovićevega podjetja, kot je pokazalo dodatno preverjanje portala N1, je Elektro Ljubljana poslalo še 308.000 evrov za svetovanje in to v času, ko je to podjetje vodil Andrej Ribič. Ribič je pozneje z Golobom ustanavljal Gibanja svoboda in vodil tudi volilni štab te stranke. Kaj je Milović za ta denar delal še danes ni jasno. Koliko točno mu je nakazal Golob iz GEN-I, še vedno skrivajo.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version