Site icon Spletni časopis

Depolitizacija športne loterije tujcem

Peter Jančič Foto: Robert Fojkar

“Prodajalci so nepovezani z državo. Prodajalci niso državna podjetja, še manj država sama. Gre za združenja in zveze in olimpijski komite. Tudi sam sem bil presenečen, takrat, ko sem za to izvedel, da se taka prodaja pripravlja in moram reči, da si je ne želim.” Tako je premier Robert Golob (Svoboda) v parlamentu poslancu Zvonku Černaču (SDS) prejšnji mesec pojasnjeval, zakaj ne prepreči prodaje športne loterije tujim skladom. Že mesec pred tem, aprila, je fundacija za šport, ki ostro nasprotuje prodaji, poslala protest tudi vladi. Ta teden pa smo lahko v Tarči opazovali, kako nenavaden pomen imajo premierove besede o prodajalcih, ki niso povezani z državo. Delež olimpijskega komiteja prodaja šef olimpijskega komiteja Franjo Bobinac, nekdanji šef Gorenja, ki je v preteklosti financiralo vzporedno podjetje današnje generalne sekretarke Svobode Vesne Vuković. Bobinca so po Golobovem prevzemu oblasti s predčasnimi menjavami postavili za člana nadzornega sveta SDH, ki upravljala državna podjetja, danes je podpredsednik nadzornega sveta. Predlagal ga je finančni minister Klemen Boštjančič, potrdilo pa 42 poslancev. Z nekaj pomisleki v SD in Levici, s katerima ni bilo najbolj usklajeno. Za šefa SDH so postavili Žigo Debeljaka, da so s svojimi kadri lahko na hitro prevzeli nadzorne svete in uprave ključnih državnih podjetij. Denimo, Telekoma. Kjer nadzorni svet vodi Debeljak. Osebe v nadzornem svetu in na vrhu SDH so na teh položajih tam zaradi države. Te vlade in te koalicije.

Tarča je razkrila še več podrobnosti, kako so prodajalci, ki so del oblastne elite, povezani z vlado. Bobinac je na olimpijski komite za direktorja področja športa pripeljal Uroša Mohoriča, ki je bil januarja letos imenovan za predsednika strokovnega sveta vlade za šport, ki je del ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han (SD), so opozorili v Tarči. Nadgradnja Golobove trditve, da prodajalci niso nič povezani z državo, bi bila, če bi nam predsednik vlade zagotovil, da tudi Golob kot predsednik vlade ni povezan z vlado.

Lastniki Športne loterije so s petinskimi deleži Pošta Slovenije, Loterija Slovenije, Smučarska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije. Nogometna zveza Slovenije pa ima 17,3 odstotni delež. O prodaji deležev se odločajo Smučarska zveza, Olimpijski komite in Nogometna zveza. Skupaj bi prodali večinski 57,3 odstotni delež. Lani je Športna loterija poslovala s tremi milijoni dobička, za invalidske in športne organizacije prispeva okoli deset milijonov, v državni proračun dvanajst milijonov letno.

Še bolj zanimiv del Tarče pa je bil, ko smo izvedeli, da je med ponudniki, ki bi plačali petdeset milijonov evrov, s katerimi bi odkupili polovični delež, ob mednarodnemu ponudniku športnih stav Entain (prej GVC Holding) tudi podjetje Emma Kapital iz Češke, ki ga vodi Jiři Šmejc. Šmejc je tudi direktor Češke družbe PPF. Ta pa je preko Pro-plusa lastnik najbolj gledane televizije POP TV. Golob je za Šmejca zanesljivo že slišal. V začetku leta so namreč, ko je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec zahtevala pojasnila o poročanju Dela, ali se je Golob res sestal s Šmejcem in to pozabil prijaviti komisiji za preprečevanje korupcije, iz vlade pojasnili: “Predsednik vlade dr. Robert Golob se je 8. 12. 2022 srečal z vodstvom naložbene skupine PPF Group, in sicer z Jiřijem Šmejcem, predsednikom uprave PPF in Janom Ruzicko (PPF) ter s Stelo Litou (CEO CME Adria) in Brankom Čakarmišem, generalnim direktorjem PRO PLUS.” Srečanje je bilo zanimivo, ker je ljubljanska borza dober mesec dni po tem srečanju, ki ga je Golob ocenil kot nelobističnega, objavila obvestilo, da so iz POP TV in kanala A umaknili tožbo, s katero so od Telekoma zahtevali 58 milijonov evrov. Tožbo za tako veliko vsoto so vložili, ker je prejšnji predsednik uprave Telekoma Cveto Sršen PRO PLUS, ki je izdajatelj programov POP TV in Kanal A, znižal leta 2016 za dvanajst krat povišano nadomestilo za predvajanje (petih) programov in vložil tudi tožbo za vrnitev dobrih dvanajst milijonov preveč plačanih nadomestil od leta 2017. Skoraj šestdeset milijonov težko tožbo so iz POPTV in Kanala A umaknili, ker je nova uprava Telekoma, vodi jo Boštjan Košak, najbrž spet zagotovila dobičkonosnost poslovanja češkega podjetja v naši državi s povišanjem nadomestila. Šlo je za vsoto, ki bi po višini napovedanih in umaknjenih tožb, omogočila nakup večinskega deleža športne loterije.

Decembra lani, ko je bilo srečanje Goloba s Šmejcem, je bil Bobinac izvoljen za predsednika Olimpijskega komiteja, ki prodaja svoj delež športne loterije. Kot smo lahko poslušali ta teden v Tarči so tuji podjetniki nekako kar sami prišli, da bi kupili deleže, ki jih je olimpijskemu komiteju in drugim zaupala država, da bi varovali interese športa in invalidov pred preveč profitnimi motivi.

Tarče Erike Žnidaršič je eden redkih novinarskih izdelkov javne RTVS, ki so praviloma vedno vredni ogleda, ima pa tudi svojo znano “depolitizirano” plat. V oddaji ni bilo predstavnika največje opozicijske stranke SDS, ki je z vprašanji premieru dileme javno postavila in zahtevala tudi razpravo odbora za finance o tej prodaji tujcem. Da ni bilo predstavnika SDS, je bilo še posebej nenavadno, ker so tej stranki novinarji Tarče očitali, da je obrnila ploščo, ker se je pred leti zavzemala, da bi na trgu stav ob športni loteriji lahko vstopili tudi drugi tuji ponudniki, zdaj pa nasprotuje temu, da bi športno loterijo, ki je ohranila monopolni in državno varovani položaj, prodali tujim podjetjem, ki imajo sedeže v precej sumljivih državah. Igralniški posli so pač nekoliko na meji.

Na očitek, da so obrnili ploščo, iz SDS niso mogli odgovoriti, ker jih ni bilo in jih niso vprašali. V času prejšnje vlade so bili v Tarči praviloma močno zastopani predstavniki opozicije. Takrat je to bilo mogoče razumeti kot del kritičnega odnosa do oblasti. A zdaj se je oblast zamenjala in ni opaziti, da bi enak odnos ohranili po menjavi oblasti. Je pa zdaj to najbrž bolj nevarno.

V Tarčo pa je prišel minister za gospodarstvo Matjaž Han iz SD, ki v vladi prevzema skrb nad področjem športa, kar so ustanovili pet novih ministrstev in reorganizirali stara. Nastop Hana, ki je povedal, da je prišel, ker ceni Tarčo, je bil komičen v obratnem smislu, sam jim je namreč pojasnil, da so, ko gre za prodajo športne loterije tujcem, povabili napačnega. O tem, ali bo dovolil prodajo, bo v vladi odločal finančni minister Klemen Boštjančič. Hana, ki je sicer tudi minister za šport, nihče ni nič vprašal, je bilo mogoče razbrati.

Finančni minister Klemen Boštjančič Foto: DZ/Matija Sušnik

Boštjančič je bil ob Bobinčevem Gorenju in GEN-I Roberta Goloba med tistimi, ki so financirali podjetje Vesne Vuković SEE M. & C. Le iz Gorenja so bili lani, ko smo na Siolu nenavadno poslovanje raziskovali, pripravljeni pojasnili, zakaj so vzporednemu podjetju novinarke Siol.net in pozneje Necenzuriranih plačevali: šlo je tudi za analize in ocene tveganj pri vzpostavljanju strateškega partnerstva in prevzemnem postopku. Gorenje je kupoval kitajski Hisense.

Za Gorenje je bilo mogoče reči, da so vsaj s pojasnili ravnali pošteno. Za druge ne.

V igrah na srečo so poraženci matematično vedno igralci, res pa zaslužijo tisti, ki jih prodajajo. In za to gre.

Exit mobile version