Site icon Spletni časopis

Vladajoči pozabili na upokojence in morali goljufati za dober cilj

Ker so pozabili na upokojence pri rebalansu proračuna, je morala koalicija pred današnjo izredno sejo parlamenta o upokojencih, ki jo je zahtevala SDS, goljufati, da je upokojencem v proračunu zagotovila majhen dodatek konec leta, kakršnega so sicer dobili že lani. Da nekoliko “goljufajo” je opazila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in povedala, da je to veseli, ker je za dober cilj, a da bi si “želeli krepkejšega povišanja, ki bi olajšal življenje ljudem”. Na posnetku je na dogodku “Veseli dan prostovoljstva”, ki ga je organizirala Slovenska filantropija:

Urška Klakočar Zupančič na Veselem dnevu prostovoljstva Slovenske filantropije Foto:DZ/Matija Sušnik

V težavah so se vladajoči znašli, ker so karkoli za upokojence v zakonu za izvrševanje proračuna pozabili predlagati, je pa dodaten denar z dopolnilom predlagala SDS, a so njihovo dopolnilo zavrnili z razlago, da se vsebin, ki jih v zakonu o izvrševanju proračuna ni, ne more dodajati z dopolnili. Ker so pa v koaliciji ugotovili, da imajo med upokojenci težave, danes bo o tem tudi izredna seja državnega zbora, ki jo je zahtevala SDS, so na vrat na nos v proračunske dokument s kršitvijo poslovnika po vsem tem le vključili manjši dodatek za upokojence konec leta. Da bodo upokojenci dobili več, pa je pred tem obljubil tudi premier Robert Golob, ki je sicer javno zagotovil, da bo poslej le še delal in nič več obljubljal. Z obljubami upokojencev Golob ni preveč navdušil, ker so napovedana povišanja daleč za inflacijskimi gibanji. Iz opozicije se je predsednik SDS na te nove obljube Goloba odzval tako:

Nekaj razprav opozicijskih in vladnih poslancev o goljufanju vladajočih za dober namen dodatka za upokojence je bilo takšnih:

Janez Cigler Kralj (NSi): “Novela zakona v nobenem členu ne izpostavlja in ne odpira vprašanj, ki jih naslavljajo omenjeni amandmaji. Ker vsebina teh amandmajev nikakor ni povezana z vsebino predloga novele zakona, so bili vsi navedeni amandmaji vloženi nedopustno. V Poslanski skupini Nove Slovenije sicer vsebinsko podpiramo izboljšanje položaja upokojencev, vendar pa nasprotujemo kršitvi Poslovnika. Če bi imeli v koaliciji resen namen resnično sistemsko reševati in pomagati upokojencem in reševati vprašanja, ki se tičejo upokojencev in njihove blaginje, bi rešitve že v začetku vključili v predlog novele. Način, kako ste se tega lotili, pa kaže, da je vaš odnos do teh vprašanj milo rečeno neresen ter da odločitve sprejemate po navdihu in tako rekoč čez noč. Predlagam, da se ne dopusti glasovanja o teh amandmajih, v nasprotnem primeru pa boste, spoštovana koalicija in spoštovana podpredsednica, postavili precedens. Upam, da razumete, da pričakujemo enako obravnavo pri vseh ostalih predlogih, pričakujemo, da boste v koaliciji tudi v vseh podobnih primerih v prihodnje dopustili glasovanje o amandmajih k prehodnim določbam, ki nimajo zveze s predlogom zakona. Zagotavljam vam, da ne bomo pozabili tega današnjega glasovanja.”

RADO GLADEK (SDS): “Kot je že kolega Cigler Kralj opozoril, v Slovenski demokratski stranki smo že tekom postopka tako sprejema proračuna kot ZIPRS-a skušali z vloženimi amandmaji opozoriti oziroma vsaj delno ublažiti krizo upokojencev. Amandmaji na to temo so bili na odborih s strani koalicije soglasno zavrnjeni, iz trme smo vložili amandma tudi na koncu pri samem sprejemu zakona, ki je bil ponovno soglasno zavrnjen. Po drugi strani je pa koalicija vložila amandma, s katerim med drugim rešuje po njihovo krizo oziroma težave, finančne težave upokojencev s tem, da jim dviguje za 1,8 % njihovega prejemka v mesecu novembru in decembru. Pri 10 % inflaciji, pri 20 % podražitvi hrane. In dvigujete za dva meseca. Če ima nekdo 600 evrov penzije, po domače to pomeni, enajst evrov mu za dva meseca dvigujete njegov prejemek. Že ob pompozni najavi predsednika vlade na medgeneracijskem dogodku so bili tako predstavniki ZDUS-a kot nekateri udeleženci soglasni, da to nikakor ni dovolj. Mi v Slovenski demokratski stranki bomo sicer ta amandma podprli samo iz enega razloga, ker pač nas dejansko skrbi, oziroma, želimo pomagati upokojencem in vsaka drobtinica je dobrodošla, ampak želeli bi, da upokojenci dejansko ne živijo več samo od drobtinic.”

Urška Klakočar Zupančič (Svoboda): “Zelo sem zadovoljna, da ob popolnem zavedanju o neobičajnosti umestitve amandmaja, da v okviru rebalansa proračuna naslavljamo zelo pomembno vprašanje in to je vprašanje pokojnin. Zagotovo bi si želeli krepkejšega povišanja, ki bi olajšal življenje ljudem. Je pa pot dobra in nakazuje odgovorno ravnanje aktualne koalicijske politike.” 

Matej Tonin in Jernej Vrtovec (oba NSi) Foto: DZ/Matija Sušnik

Matej Tonin (NSi): “Poslovnik je namenjen temu, da vzpostavlja nek red v tej hiši. Če se bo to glasovanje danes zgodilo, se je vzpostavila zelo posebna parlamentarna praksa in to je, da če obstaja v tem parlamentu dovoljšnja večina, poslovnika Državnega zbora ni potrebno več spoštovati. Jaz vas opozarjam, da je to izjemno nevarna praksa, kjer se bo vsakdo lahko in vsaka večina se bo lahko sklicevala na današnji dan. Zato je moj predlog, da izkoristite to možnost in zaprosite za, torej za mnenje zakonodajno-pravne službe, ki bo najverjetneje pojasnila, da glasovanje o tem amandmaju ni mogoče in seveda potem, ko bodo to ugotovili, bo ta amandma umaknjen z mize in potem boste imeli do novembra čas, da to stvar na zakonsko primeren način uredite. Jaz mislim, da zdaj ni vredno siliti z glavo skozi zid.”

Jože Tanko (SDS): “Če nekdanja sodnica vodi Državni zbor tako, da dopušča vlaganje amandmajev, ki nimajo poslovniške podlage, potem ni čudno, da ljudje so prej govorili in govorijo seveda o krivosodju, ker pač se je tako delalo. V tem primeru gre za zavestno kršitev poslovnika in to ne kogarkoli. Predsednica državnega zbora in je javno povedala, da je to naredila. Glejte, vi se zdaj postavite v vlogo in opozicija ali pa kogarkoli, ki to spremlja in se predsednica državnega zbora norčuje iz koalicijskih in opozicijskih poslancev, predvsem iz opozicijskih, in ona sama zavestno krši poslovnik, zavestno. To je škandalozno, to je nedopustno…”  

Predlog, da bi zaprosili za mnenje pravnike o kršenju poslovnika je večina zavrnila in dopolnilo, da bodo konec leta upokojenci dobili manjši dodatek, je bilo v zakonu o izvrševanju proračuna potrjeno, zakon sam pa tudi.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version