Site icon Spletni časopis

Z novinarstvo: Skoraj bi jih stalo glave

Neverjeten posnetek kaže, kako je ruska novinarska ekipa nameravala poročati iz obmejnega območja regije Belgorod, da po spopadih pred dvema dnevoma tam več ni upornikov, a se je nenadoma znašla sredi resnega obstreljevanja in so se morali skrivati in bežati. Preveč sproščeno sprehajanje blizu krajev spopada na ruski strani mejnega prehoda bi jih lahko stalo celo življenja.

Ruski novinar se je ob napisu Press predstavljal še z velikim Z na čeladi, kar je precej propagandna oznaka.

Skupina upornikov, ki je vstopila na področje Rusije iz Ukrajine je pred tem precej osramotila rusko vojsko, ki je trdila, da je dobro pripravljena tudi na morebiten resen napad ukrajinske vojske, zdaj pa se je daleč na rusko ozemlje prebila skupine, ki je še najbolj podobna vojaški milici in se je, ko je povzročila precej kaosa, tudi vrnila nazaj na ozemlje Ukrajine. Bili so celo le nekaj kilometrov od ruskega skladišča taktičnega jedrskega orožja. Podobno so na ukrajinsko stran v preteklosti svoje plačance, tanke in drugo tehnikov pošiljali iz Rusije in na ta način spodbujali “upore” v obmejnih regijah. Iz Rusije trdijo, da so ubili več deset upornikov. A ti “uporniki” so na Ukrajinski strani meje povedali, da med njimi ni bilo žrtev, sta pa dva ranjena.

Kaj se je dogajalo, je težko povsem razumeti in preverjati, ker poteka obveščevalna vojna iz obeh strani. V delu regije Belgorod so izvedli celo delno evakuacijo ljudi. Sestreljen je bil tudi ruski helikopter. Ruska stran je objavila posnetke zajetih ameriških vozil in opreme, kar bi naj uporabljali uporniki, a so posnetki nekoliko nenavadno idilični in ni mogoče izključiti, da gre vsaj deloma tudi za propagandne ponaredke za rusko javnost.

O sestrelitvi Su-34 in Su-35 in še dveh helikopterjev Mi-8 že pred tem nekoliko bolj na zahodu v regiji Brjansk, ki meji na Belorusijo, pa prihajajo iz Rusije razlage, da bi naj bili vsa zračna plovila sestreljena z ameriškim sistemom Patriot. Mogoče je, da so zaradi tega pozneje Rusi z vsemi mogočimi raketami, tudi najmodernejšimi hipersoničnimi, pa tudi droni, napadli enega od teh sistemov v Kijevu, a se je pokazalo, da ruske rakete niso tako učinkovite in neuničljive kot so jih reklamirali. Uspelo jim je povzročiti le manjšo škodo na enem od sistemov Patriot.

Je pa v Kijevu veliko skrbi povzročilo, ker so ljudje rabo sistema Patriot za obrambo in izstrelke, ki so leteli, snemali in vse skupaj v živo prenašali na spletnih omrežjih, kar bi ruski vojski lahko omogočilo, da bi lahko ocenila učinkovitost svojega napada in poskrbela tudi za popravke.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version