Site icon Spletni časopis

Obrazne maske so lahko tudi nevarne

Količina snovi, ki se ob rabi maske sproščajo, se lahko razlikuje tudi do stokrat med maskami različnih proizvajalcev, so pokazale raziskave, ki jih je spodbudilo obsežno množično nošenje obraznih (kirurških) mask med epidemijo covida.  Obdobje covida je za nami in s tem tudi čas obveznega nošenja mask v zaprtih prostorih javnih ustanov. V zdravstvu pa se še naprej obsežno uporabljajo.

Maske pomagajo, da ustavimo širjenje nevarnih mikrobov, ki se širijo s kapljicam izdihanega zraka okuženega človeka, skozi nos in usta. Tako smo lahko covid, gripo ali druga prehladna obolenja za nekaj časa prestavili. Ali bi lahko dolgotrajno nošenje kirurških mask imelo tudi neželene posledice za zdravje, zaradi mikro in nano delcev plastike ter nekaterih nevarnih organskih snovi (organofosfatni estri, ftalati), ki jih te maske med uporabo sproščajo, pa so začeli raziskovati raziskovalci iz področja kemije in svoje ugotovitve objavili v znanstvenih revijah. Ugotovili so, da maske lahko sproščajo omenjene nevarne snovi v okolje, oziroma v pljuča uporabnikov. Količina teh snovi se lahko razlikuje tudi do stokrat med maskami različnih proizvajalcev. 

S klikom si lahko ogledate celoten članek v publikaciji Journal of Hazardous Materials

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pomagale izboljšati kontrolo kakovosti pri proizvodnji zaščitnih obraznih mask tako, da bodo zmanjšali količino nevarnih snovi, ki jih uporabljajo pri izdelavi ali pa nadzorovali količino teh snovi, ki nastanejo kot neželen stranski produkt med proizvodnim procesom.

Neposrednega vpliva na zdravje niso preučevali, saj so take raziskave dolgotrajne in v kratkem času težko izvedljive. Osredotočili so se na sproščanje delcev iz mask za enkratno uporabo, ki so najpogosteje proizvedene iz polipropilena, poliuretana in poliakrilonitrila. 

Velja, da občasno nošenje mask ni nevarno, če izvzamemo ljudi, ki so tako ali drugače alergični na maske. Poznani pa so primeri, ko so ljudem ob dolgotrajnem nošenju mask nastali kožni izpuščaji. Občasna raba obraznih mask je varna kot kozarec vina ali posamezna cigareta.  Začasno koristi in lahko, ko gre za alkohol in kajenje, sproža tudi ugodje. Ni pa skrivnost, da dolgotrajno kajenje škoduje zdravju in pretirano pitje alkohola tudi. Raziskave, ki nam bodo povedale ali je dolgotrajno nošenje mask popolnoma neškodljivo za zdravje, pa lahko pričakujemo v naslednjih desetletjih.

Jin in jang.

Tisti, ki imate radi znanost, si lahko več preberete s klikom na spodnje povezave, kjer sta objavljena še dva članka.

Dynamic variation and inhalation exposure of organophosphates esters and phthalic acid esters in face masks

Disposable Polypropylene Face Masks: A Potential Source of Micro/Nanoparticles and Organic Contaminates in Humans

Exit mobile version