Site icon Spletni časopis

V bližini Finske zagorel ruski MIG-31

Na območju Murmanska v bližini Finske je v zraku zagorel in potem strmoglavil ruski nadzvočni reaktivec MIG-31. MiG-31 je eden najhitrejših vojaških reaktivcev sploh, gre za nadgradnja reaktivca MiG-25. Po posnetkih se zdi, da se je pilot uspel še pravočasno izstreliti. Ruske oblasti so strmoglavljenje potrdile, sporočile pa so tudi, da sta se pravočasno izstrelila pilot in kopilot, ki so ju že našli in njuno življenje ni ogroženo. Razlog strmoglavljenja še ni jasen. Izstrelitev iz takšnega letala je brutalna in piloti pogosto zaradi velikih sil, ki delujejo nanje, končajo v bolnišnici. Reaktivci MiG-31 so v zadnjem letu ena glavnih groženj ukrajinskim zračnim silam, ker napadajo z veliko hitrostjo, na velikih višinah in jim ukrajinski lovci doslej niso bili sposobni parirati. Ti ruski Migi so s pomočjo izjemno sofisticiranega radarja opazili številna ukrajinska letala in jih potem sestrelili, večinoma z raketami dolgega dosega R-37M, ki jih pilot izstreli in mu jih ni treba več usmerjati. Te rakete dosežejo do šestkratno hitrost zvoka, natančne so tudi na razdaljah več sto kilometrov. Ukrajinska vojska podobno učinkovitih raket in letal, ki bi lahko sestrelila MIG-31, v prvem letu vojne ni imela.

Kraj, kjer je Mig31 zagorel in strmoglavil, je označen na zemljevidu:

Zaradi nemoči v zraku je Ukrajina z brezpilotniki poskušala ta letala (in njihove rakete) uničiti na tleh, ker so v zraku skoraj nedosegljivi za ukrajinske sisteme. Napadli so jih, denimo, na letališču Belbek v bližini Sevastopola na Krimu.

V začetku aprila je Rusija Iz Belorusije na svoje ozemlje umaknila vse tri nadzvočne reaktivce MIG-31K, oborožene s hipersoničnimi raketami Kinzhal. Te rakete, na katere je mogoče namestiti tudi nuklearne konice, so bile razvite za uničevanje letalonosilk, v vojni z Ukrajino pa jih Rusija uporablja za povsem drugačne cilje. Tudi civilne. Mogoče je, da je Rusija Mige-31 prerazporedila, da jih Ukrajinci ne bi napadli z droni.

Kadarkoli so zadnje leto ti reaktivci v Belorusiji poleteli, so po Ukrajini zadonele sirene za nevarnost pred zračnim napadom. Domet raket Kinzhal je do 3.000 kilometrov, dosegle pa bi naj več kot dvanajstkratno hitrost zvoka. Gre za rakete, ki jih je ruska vojska prvič dobila leta 2017. Izstrelijo jih lahko iz Migov-31 ali bombnikov TU-22M3. Teh raket Ukrajina doslej ni bila sposobna sestreliti, največ jih je Rusija doslej nad Ukrajino izstrelila v napadu marca: šest hkrati.

Eden od ruskih Migov-31K bi naj oktobra lani strmoglavil na Krimu po vzletu, pilot je umrl, kopilot bi se naj pravočasno izstrelil. Rusija informacij o tem dogodku uradno ni potrdila.

Exit mobile version