Site icon Spletni časopis

Izločili še Nežo Kogovšek Šalamon, zaradi zlorabe instituta izločanja pa zavrnili Klakočar Zupančičevo, Goloba in Urbanijo.

S štirimi glasovi proti enemu je ustavno sodišče odločilo, da zavrže predloge za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda) in podoben predlog vlade Roberta Goloba (Svoboda) za izločitev Jakliča, pa tudi predlog za izločitev predsednika ustavnega sodišča Mateja Acceta, kar je predlagal direktor TVS Uroš Urbanija. Proti izločanju, ker je bilo predlagano prepozno, so bili Špelca Mežnar, ki je vodila odločanje, Rajko Knez, Rok Svetlič in Katja Šugman Stubbs. Z večino pa se ni strinjal sodnik Marko Šorli. Kot je pojasnjeno v sklepih zavrženje zagotavlja pošteno sojenje in hkrati preprečuje špekulacije v zvezi z zahtevami za izločitev sodnikov ter onemogoča uporabo tega instituta v nasprotju z njegovim namenom.

O Kogovšek Šalamonovi je le zapisniški sklep, da se ugodi

Iz razlag je razvidno, da so bili predlogi prepozni in da niso bili daleč od poskusov zlorabe instituta izločanja. Ustavno sodišče o dilemi, ali Urška Klakočar Zupančič sme v imenu državnega zbora sama predlagati izločitev, ker so predlog zavrgli že zaradi prepozne vložitve, ni odločalo. O odločitvi, da iz odločanja izločijo sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, pa ni podobnega obrazloženega sklepa. Kot so pojasnili na ustavnem sodišču v takšnem primeru naredijo le “zapisniški sklep, da se zahtevi ugodi”. Za izločitev so glasovali Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Marko Šorli in Rok Svetlič. Proti je bil sodnik Rajko Knez.

Izločitev Kogovšek Šalamonove je predlagal predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, ker ob sodniškem delu sodnica dodatno dela za Mirovni inštitut, s katerim je že prej sodelovala, bila je celo direktorica tega inštituta. Mirovni inštitut pa je aktivno sodeloval v kampanji o zakonu o RTV in se pojavlja tudi v postopku pred ustavnim sodišče. S še vrsto organizacij, ki so politično blizu vladajočim strankam (Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open) je nedavno vložil celo posebno intervencijo na ustavno sodišče, v kateri se zavzemajo, da je treba nujno takoj odstaviti celoten vrh RTV Slovenija in v kateri ocenjujejo, da to nikakor ni kršitev ustave.

Ustavni sodniki, vir fotografije: ustavno sodišče

Sklepi v treh primerih, ko državnemu zboru, vladi in Urbaniji ni uspelo doseči izločitve sodnikov, so takšni:

Exit mobile version