Site icon Spletni časopis

Protest: Do maternega jezika ravnajo kot novodobni »Rdeči kmeri«

Ministrica za kulturo Asta Vrečko Foto: DZ/Matija Sušnik

Ostro kritiko ministrstva za kulturo so zaradi mnenja o tolmačenju zakona o javni rabi slovenščine medijem poslali iz upravnega odbora ustanove fundacije »Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma«.

Izjavo objavljam v celoti:

Spoštovani,

Ja, pa smo vodstvo ministrstva za kulturo – prisilili. »Prisilili«, da pokazalo svojo pravo barvo v omalovažujočem odnosu do jezika v katerem dnevno občujejo, v katerem občujemo sleherniki domovine Slovenije! »Prisilili« smo jih, da so postali novodobni (množinsko) Poncij Pilat, ki zvesto, skupaj s predmetno pristojnim vodstvom inšpektorata za kulturo in medije (IRSKM) hlapčujejo – tujcem! Prisilili, da so iztisnili iz sebe nekaj slabega, zelo nazadnjaškega. Objavili.

Še tisto malo, kar je prejšnji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti pravno podkrepil v bran maternemu jeziku v javnosti (resnici na ljubo, ob našem stalnem aktivnem pritiskanju, t.j. medijev in slehernikov), z današnjo spodnjo objavo, brutalno povozijo, razveljavijo, v smislu pravno NE-zavezujočega stališča glede lanskoletnega mnenja istega ministrstva za kulturo!?? Zrelo za rubriko: »Saj ni res, pa JE!«

To je butalsko-kopunski ideološki kulturni boj 21. stoletja, še več, je izdaja maternega jezika! Jezika, ki nas edini, Slovenke in Slovence, pred svetom opredeli kot narod, zdaj 32 let nacijo! Drugega orodja, »modrijani« z vrha ministrstva za kulturo (MK) – NIMAMO!

To ni pljunek na karbid – to je pljunek na MATERNI JEZIK, na SLOVENŠČINO!

Najmanj dvakrat slabo za slovenščino. Če je to vse, kar zmorejo (gornje stališče) v najožjem krogu ministrice za kulturo, potem naj poberejo šila in kopita in odidejo iz koalicije. Takoj! Premier dr. Robert Golob, ukrepajte, za osnovo našega bistva gre! Neukrepanje nujno pomeni so-krivdo!

Namesto, da bi bili vodilni iz vrha ministrstva za kulturo častni ljudje in uresničili svojo javno dano besedo (Pojasnilo: D.S. mag. Marko Rusjan je, v imenu ministrstva za kulturo, na 16. nujni seji Odbora za kulturo DZ letos 27. februarja, obljubil javno razpravo v roku 14 dni, zraven sedeči Lenart J. Kučić, svetovalec za medije ministrici dr. Asti Vrečko, pa hiteče prikimaval), so šli danes v objavo, za slovenščino v javnosti, poraznega stališča.

Kaj je dejstvo? Dejstvo je, da je od takrat minilo že več kot šest (6) tednov, o obljubljeni javni razpravi glede novele zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS) – ne duha ne sluha! So pa v tem času na MK podelili nov mandat Sonji Trančar, vodji inšpektorata za kulturo in medije (IRSKM), ki se polnokrvno, iz petnih žil povlečenih naporov, trudi ustreči tujim (zlasti ameriškim) multinacionalkam!? Akademik prof. dr. Marko Snoj jo je že lani avgusta močno okrcal v spodnjem članku…. Hm,hm, je nekakšna »teflonska« Sonja, primerjalno povsem enaka Karlu Erjavcu, propadlemu politiku propadle stranke DeSUS.

https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/tudej-bo-se-sani-tumorov-pa-ze-bolj-klavdi/

Najožji krog okoli ministrice, se obnaša do maternega jezika kot nekakšni novodobni »Rdeči kmeri«. Winston Churchill je z namenom zavlačevanja posameznega problema ustanovil komisijo, današnja slovenska različica politične »elite« ubira novo taktiko – sicer nujno potrebno in predpisano medresorsko usklajevanje, le da dodajajo za slovenščino v javni rabi pošastno uničujočo – časovno nedoločenost! Bravo, ministrica Vrečko, skupaj z najožjo ekipo : »Bravo«!

Vsega presita »elita«, privilegijev polna na osnovi zdajšnjih funkcij, pozablja: V obrambi slovenskega jezika so tisoči umrli! Toda, to »eliti« niti malo ni mar!

Domoljuben pozdrav,

Upravni odbor Ustanove fundacije

»Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma«

Zanj: predsednik, mag. Marko Bidovec

Exit mobile version