Site icon Spletni časopis

Tomšiču danes ne sodijo za javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti proti Janši

Posnetek protesta, kjer je Ludvik Tomšić vpil Ubi Janšo

Zaradi dalja časa trajajočih javnih pozivov k umoru Janeza Janše (SDS) na protestih pristašev levo sredinski strank ob nastajanju prejšnje vlade je sodnica Jerca Oblak za danes znova sklicala glavno obravnavo proti Ludviku Tomšiču. Tomšič je v začetku leta 2020 po odstopu takratnega premiera Marjana Šarca javno pozival, da je treba Janšo takoj ubiti, ker dela samo zgago, vzpodbujal je vzklikanje Ubi Janšo in podobno.

Ko tožilstvo noče tožiti

Zanimivost postopka pred okrajnim sodiščem v Ljubljani je, da ga tožilstvo pred dvema letoma ni bilo pripravljeno sprožiti. Kot je sporočila vrhovna državna tožilka Katarina Bergant javnih pozivov k umoru takrat kandidata za šefa vlade Janše na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, čeprav so bili ti pozivi izrečeni na organiziranih političnih protestih. Podobno so zavrnili tudi pregon množično natisnjenih transparentov s pozivi k Smrti janšizmu, češ da gre za svobodo govora levih strank. Proteste je »neuradno« vodil sin vrhovnega tožilca Hinka Jenulla Jaša Jenull. Hinko Jenul je bil državni sekretar ministrstva za pravosodje, torej politični funkcionar, v vladi LDS med leti 2000 in 2003.

Postopek proti Tomšiču so na tožilstvu pozneje le sprožili, a kot grožnjo Janši osebno, kjer pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Tomšiču sprožil osebno. Janša je, ker tožilstvo javnega pozivanja k sovraštvu, nasilju in nestrpnosti ni bilo pripravljeno preganjati, postopek sprožil osebno. Zaradi tega mora zdaj tudi priti na sodišče. Glavna obravnava je bila letos dvakrat preložena. Najprej na prošnjo zagovornice Tomšiča odvetnice Tatjana Sitar, ker ta ni mogla na obravnavo, konec februarja pa še, ker na sodišče ni bilo »oškodovanca« Janeza Janše.

Sodišče bo danes poskusilo še v tretje.

V anketi v Spletenem časopisu bralci večinoma menijo, da bo Tomšič ali oproščen ali pa bo postopek zastaral. Glasujete lahko še vedno:

Kako se bo končalo sojenje Ludviku Tomšiču za pozive na protestih levo sredinski strank, da je treba Janeza Janšo ubiti

  • Oproščen bo (51%, 513 Votes)
  • Zastaralo bo (39%, 393 Votes)
  • Obsojen bo (11%, 109 Votes)

Total Voters: 1.015

 Loading ...

Skoraj hkrati bo na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani nekdanja namestnica direktorja službe državne volilne komisije Dušana Vučka Nina Mujagić, ki jo je v času lanskih volitev Vučko krivdno odpustil z očitki, da bi naj bili zaradi nje zapleti pri tisku dela glasovnic.

Vučku je iz državne volilne komisije v zadnjem letu, kar je odpustil Mujagićevo, uspelo zamenjati večino uslužbenk. Odhodi so se začeli pred dobrim letom, ko je službo na državni volilni komisiji po kroženju anonimke o spolnem nadlegovanju, ki jo je dobil tudi predsednik DVK Peter Golob, prva zapustila tajnica Silvija K. Trditve v anonimki, da bi se naj Vučko do nje vedel nespodobno, mi je Silvija, ko sem jo vprašal v telefonskem pogovoru, zanikala. V tistem času je Vučko zaposlil novo silo Tino Hrastnik, ki skrbi za odnose z javnostmi, pred tem pa je bila karierno najprej novinarka STA, pozneje pa piarovka LDS in tudi Gregorja Golobiča (LDS, Zares). Po lanskih volitvah poslancev je Vučko maja krivdno odpustil svojo dolgoletno namestnico Nino Mujagić zaradi zapletov, ker je bil na glasovnicah v eni od enot pomotoma natisnjen star grafični znak NSi Mateja Tonina, ki so ga vmes nekoliko modernizirali. Namesto nje je zaposlil Karolino Lužar, ki je bila v preteklosti sekretarka poslanske skupine Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, pozneje je delala za informacijsko pooblaščenko. A odhodov s tem še ni bilo konec.

Exit mobile version