Site icon Spletni časopis

Stevanović v Kranju z več denarja dosegel manj, v “vstajniški” Ljubljani pa celo povsem propadel

Stranko Resni.ca je županska kampanja njihovega predsednika Zorana Stevanovića v Kranju stala 17.144 evrov. Več kot podvojili so vsoto, ki so jo porabili pred štirimi leti, ko se je Stevanoviću uspelo uvrstiti v drugi krog, kjer ga je potem premagal Matjaž Rakovec (SD). Za promocijo v obeh krogih je leta 2018 Stevanovič prijavil 7.981 stroškov. Čeprav je letos porabil veliko več, se tokrat Stevanoviću ni uspelo uvrstiti v drugi krog. Prehitel ga je ob Rakovcu še kandidat NSi Ivo Bajec. Stevanovič je v Kranju nazadoval tudi na svetniških volitvah. Pred štirimi leti je bila Stevanovićeva lista Zoran za Kranj relativni zmagovalec s petnajst odstotki, sledile so SDS s 14,9, SD s 13,5 in SAB z 12,2. Tokrat je Resni.ca dosegla šele četrti rezultat. SD je v Kranju volilo 18,6 odstotka volivcev, Svobodo 16,9, SDS 16,8 in Resnico 13,2 odstotka. Za primerjavo: Levica je 4,8 odstotki v Kranju končala na osmem mestu.

Na volitvah leta 2018 je Zoran Stevanović za župansko kampanjo porabil 7981 evrov, Ivo Bajec (NSi) 2013 evrov in Matjaž Rakovec (SD) 17.153 evrov.

Da zvezda Stevanovića in Resni.ce precej slabi, pa kaže zanje katastrofalen razplet v Ljubljani, čeprav je tam Stevanović vodil množične proteste, ki so za nekaj časa ustavili promet na ljubljanski obveznici, kar je bilo precej tvegano za protestnike in voznike. A so policisti spretno in brez žrtev razrešili skrajno neumno ravnanje protestnikov. Za nagrado, ker mu je s protestniško dejavnostjo v času prejšnje vlade pomagal doseči boljši rezultat na volitvah, ga je po volitvah sprejel sam premier Robert Golob (Svoboda):

V ljubljanski mestni svet, kjer sicer za kampanjo s 643 evri niso porabili skoraj nič, je Stevanovićevo Resni.co volilo vsega 0,9 odstotka volivcev. Torej celo manj kot Listo Kolesarjev in pešcev levega kolesarskega aktivista Janeza Stariho, ki slovi po javnih pozivih k smrti svojih političnih nasprotnikov na desni in po tem, da je funkcionar leve Zveze borcev. Lista Kolesarjev je s Stariho izpadla iz mestnega sveta s 1,7 odstotka. Zdi se, da sta bila Resnica in Stariha žrtev radikalnosti, ljudje so na levi tudi lokalno raje volili originale: listo Zorana Jankovića, Gibanje svoboda in SD.

V Mariboru je Resni.ca za kampanjo porabila še manj kot v Ljubljani, vsega 26 evrov, dosegla pa rahlo boljši rezultat kot v Ljubljani, volilo jih je 1,2 odstotka glasujočih.

Da Stevanović ni zelo varčeval, kaže primerjava stroškov kampanj v Mariboru s 87.405 volilnih upravičencev, kjer sta za kampanje v dveh krogih Saša Arsenovič in Franc Kangler sicer porabila več denarja. A, če upoštevamo, da je v Kranju, ki ima s 44.685 pol manj volivcev, Stevanović prepričal le 3.257 volivcev in povrhu niti ni prišel v drugi krog, je po vložku na volivca močno zapravljal.

Poročila SD o porabi za Rakovca, ki je v Kranju zmagal, še ni objavljeno.

Poročilo o tokrat precej neuspešni županski kampanji Stevanovića v Kranju, za katero je iz lastnega žepa prispeval 5.500 evrov, je takšno:

Exit mobile version