Site icon Spletni časopis

Samomorilski met ročne granate, se bodo makedonski Mi-24 vrnili v Ukrajino?

ročna granata naza

Posnetek precej neumne rabe ročne granate ruskega vojaka, ki je sam sebe spravil v smrtno nevarnost, a s precej sreče, tako se zdi, preživel, je danes preplavil spletna omrežja. Zadel je deblo pred seboj. Na fronti črti med Rusijo in Ukrajino kljub srditim spopadom velikih premikov čez konec tedna ni bilo, je pa okupirani Melitopol streslo več eksplozij, Ukrajinci so raketirali rusko vojašnico. Šef policije, ki so ga nastavili Rusi, pa je v okupiranem Mariupolu preživel eksplozijo avtomobila.

Posnetek nenavadne rabe ročne granate je takšen:

https://twitter.com/markito0171/status/1640230466706976774

Šef policije je imel srečo, ker je avtomobil razneslo že, ko je šele prihajal proti njemu. Po informacijah iz ruske strani bi naj bil od eksplozije le močno pretresen. Podobne eksplozije so relativno pogoste in kažejo, da imajo Rusi precejšnje težave s partizanskimi silami na okupiranih ozemljih.

Ko gre za pomoč Ukrajini, ki se po dolgi zimi, ko so se v glavnem le branili, pripravlja, da bi poskusila ponoviti ofenzive, s katerimi je lani pretresla rusko vojsko in zavzela obsežna ozemlja, je novost, da v Makedoniji, ki je doslej že pomagala z oklepniki in letali, razmišljajo, da bi Ukrajini poslali še vse svoje helikopterje Mi-24. V zameno Makedonija poskuša dobiti sodobnejše zahodne helikopterje. Mi-24 je velik, 17,5 metrov dolg dvomotorni jurišni helikopter, ki tehta 8,5 tone, ki ga v ruski vojaki imenujejo leteči tank ali tudi krokodil. Uporabljajo ga Rusi, Ukrajinci in še vrsta držav.

Makedonija je ducat teh rabljenih helikopterjev Mi-24V pred desetletji kupila od Ukrajine. Ni čisto jasno, ali so po vsem tem času v uporabnem stanju. Mi-24 proizvajajo od leta 1972, dvanajst teh helikopterjev je leta 1993 iz Ukrajine uvozila tudi Hrvaška in jih pozneje uporabila v operaciji Nevihta. Jugoslovanska vojska pa je dva takšna helikopterja, ki jih je uvozila že prej, uporabljala za posredovanje na Kosovu.

Exit mobile version