Site icon Spletni časopis

Predsednica Jankoviću iz ZDA: Začasno ustavi dela na kanalizacijskem kanalu

Iz ZDA, kjer je na konferenci Združenih narodov o vodi, je predsednica Nataša Pirc Musar danes ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegove kritike, najostrejši so v SDS Janeza Janše, pa tudi pristojno ministrstvo v vladi, ki ga vodi Uroš Brežan (Svoboda), pozvala, da naj se “nemudoma sestanejo, v času pogovorov pa naj se dela začasno ustavijo”. Zakaj k ustavitvi del in pogovorom ni pozvala že prej v Sloveniji, ni povsem jasno. Iz ZDA je prišel vtis precejšnje neusklajenosti naše oblasti, dan prej je minister Brežan namreč ocenil obratno, da je s projektom kanalizacije na vodovarstvenem območju vse v redu in da se dela lahko nadaljujejo.

Zakaj tako obsežna delegacija v ZDA?

Iz Slovenije je v ZDA na konferenci o vodi zelo široka delegacija, tam je bila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon (SD). Tako obsežne delegacije so običajne za zakotne države, katerih politiki radi potujejo v daljne dežele in tam predvsem dopustujejo na stroške svojih ljudi.

Nataša Purc Musar Vir: UPS

Pirc Musarjeva je sporočila: »Situacija glede gradnje omenjenega kanala je eskalirala preko meja spoštljivega dialoga, zato vse vpletene strani, vključno s pristojnim ministrstvom in institucijami, pozivam, da se nemudoma sestanejo za skupno mizo in predstavijo pomisleke ter zanje predlagane rešitve. V času pogovorov naj se dela začasno zaustavijo. Dialog je namreč edina možna rešitev za nastalo situacijo,« poudarja predsednica republike, ki je jasna: »Zahteve, pogojevanja, in morebitne verbalne provokacije, ki lahko vodijo tudi v fizično nasilje, naj se na obeh straneh takoj ustavijo. Tako pri izvedbah v praksi kot tudi na družbenih omrežjih, kjer je komunikacija padla pod dostojno raven.«

Predsednica Pirc Musar je ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana pozvala, naj skupaj s pristojnimi institucijami takoj pristopi k spremembi obstoječe zakonodaje, ki po mnenju predsednice republike za take primere očitno ni dovolj jasno definirana in dovoljuje nekatere obvode.

Brežan: Vsa dovoljenja so, mogoče je nadaljevati…

Minister Brežan je iz ZDA dan prej sporočil, da ima projekt pravnomočna gradbena dovoljenja in da je z njim po njegovi oceni mogoče nadaljevati. Precej drugače pa je položaj ocenila Pirc Musarjeva: »Cilj morajo biti transparentno izvedeni postopki pridobivanja dovoljenj, ki bodo že v osnovni preprečili dvome o primernosti posameznih projektov ter zagotovili visoko stopnjo varovanja naših naravnih virov in biotske raznovrstnosti.«

Daljša izjava Pirc Musarjeve o sporu o kanalizacijskem kanalu preko vodovarstvenega območja je takšna:

Vse od začetka mandata podrobno spremljam dogajanje v zvezi z gradnjo povezovalnega kanala C0 v Ljubljani. Ko je posebni poročevalec OZN za spoštovanje človekovih pravic pri zagotavljanju varnega, čistega, zdravega in trajnostnega okolja David Boyd Svetu za človekove pravice v Ženevi 9. marca 2023 predstavil svoje prvo poročilo o položaju v Sloveniji, sem dejala, da sta pravici do zdravega in čistega okolja ter do čiste pitne vode pomembni človekovi pravici, ki pripadata vsakomur od nas. Za temi besedami trdno stojim, nenazadnje je pravica do pitne vode zapisana v našo ustavo. Zato me še toliko bolj moti, da se zgodba o gradnji kanala C0 in skrb za čisto pitno vodo zlorablja v politične namene, tako desne kot leve. Čista pitna voda ne sme in ne more biti orodje za politično obračunavanje, ampak dobrina, za katero si moramo prizadevati vsi. Situacija glede gradnje omenjenega kanala je eskalirala preko meja spoštljivega dialoga, zato vse vpletene strani, vključno s pristojnim ministrstvom in institucijami, pozivam:

  • da se nemudoma sestanejo za skupno mizo in predstavijo pomisleke ter zanje predlagane rešitve. V času pogovorov naj se dela začasno zaustavijo. Dialog je namreč edina možna rešitev za nastalo situacijo.
  • zahteve, pogojevanja, in morebitne verbalne provokacije, ki lahko vodijo tudi v fizično nasilje, naj se na obeh straneh takoj ustavijo. Tako pri izvedbah v praksi kot tudi na družbenih omrežjih, kjer je komunikacija padla pod dostojno raven.

Ministra Brežana, ki je v teh dneh skupaj z mano v New Yorku, sem že pozvala, da skupaj s pristojnimi institucijami takoj pristopi k spremembi obstoječe zakonodaje, ki očitno za take primere ni dovolj jasno definirana in dovoljuje nekatere obvode. Cilj morajo biti transparentno izvedeni postopki pridobivanja dovoljenj, ki bodo že v osnovni preprečili dvome o primernosti posameznih projektov ter zagotovili visoko stopnjo varovanja naših naravnih virov in biotske raznovrstnosti. Izrazila sem tudi pričakovanje, da me bodo o poteku priprav sprememb ustrezno obveščali.

Exit mobile version