Site icon Spletni časopis

Putin strelivo z osiromašenim uranom označil za “jedrsko komponento”

Na napoved Velike Britanije, da bo po modernih tankih v Ukrajino poslala tudi strelivo z osiromašenim uranom zanje, je ruski predsednik Vladimir Putin na pogovorih s kitajskim predsednikom Xi Jinping o kitajskem mirovnem načrtu, odgovoril, “da se bo morala Rusija ustrezno odzvati glede na to, da bi Zahod uporabljal orožje z jedrsko komponento”.

Putin je ocenil, da načrti, da bodo Ukrajinci dobili učinkovitejše strelivo za tanke, kaže na to, da Zahod ni pripravljen na »mirno poravnavo«.

Iz velike Britanije so se odzvali, da Rusija namerno širi dezinformacije.

Strelivo iz osiromašenega urana, ki je manj radioaktiven kot naravni uran, zahodne vojske široko uporabljajo zaradi njegove visoke gostote in prodornega učinka, ki ga ustvarja. Takšnega streliva ni mogoče uporabiti za proizvodnjo jedrskega ali radiološkega orožja in nima tovrstnih učinkov. Uporablja pa ga tudi ruska vojska in ni nič novega.

Kako uspešen bi lahko bil kitajski mirovni načrt, za zdaj ni jasno. Težava je, ker ne vsebuje bistvenega elementa, to je, da bi se Rusija morala umaknila iz ozemelj sosednje države, na katere je nasilno vdrla, in s tem končati vojno, ki jo je sprožila.

Na tviterju so na proruski strani odziv Putina povzeli tako:

https://twitter.com/GraphicW5/status/1638225407940894741
Exit mobile version