Site icon Spletni časopis

Delo: Popularnost Golobove vlade in Svobode se topi

Delež negativnih ocen za delo vlade je prvič presegel pozitivne je pokazala meritev, ki jo je Mediana opravila za Delo. Kot pozitivno ali zelo pozitivno je delo vlade ocenilo 31 odstotkov anketiranih, negativno ali zelo negativno pa 36 odstotkov, je včeraj poročalo Delo. Decembra je bilo z vlado zadovoljnih 45 odstotkov, nezadovoljnih 25 odstotkov anketiranih. Raziskava je pokazala še, da se tudi prednost stranke Gibanje svoboda Roberta Goloba pred SDS Janeza Janše iz meseca v mesec tanjša. V primerjavi z meritvijo Mediane za Delo pred mesecem se je okrepila SD Tanje Fajon, ki je prehitela NSi Mateja Tonina. SD je zdaj na tretjem mestu. Tik nad pragom za vstop v parlament pa je na petem mestu Levica Luke Meseca.

Zanimiva je primerjava z rezultati Ninamedie, ki jih objavlja Dnevnik. Dnevnik v anketnem vprašanju ponuja le pet strank, ki so v parlamentu. Če so v vprašalniku tudi manjše stranke, ki jih ponuja Delo, to skoraj nič ne vpliva na delež SDS, močno pa zniža rezultat Levice Luke Meseca. Med strankami, ki niso v državnem zboru je po meritvi Mediane za Delo najmočnejša Resni.ca Zorana Stevanovića.

V grafikah so deleži preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Exit mobile version