Site icon Spletni časopis

Pro-ruski poslanec Svobode in Kučanov somišljenik pritrdilno o Pahorju in Blairu kot gnidah

Na spletnih omrežjih je srečanje nekdanjega šefa SD in donedavnega predsednika republike Boruta Pahorja z nekdanjim šefom britanske vlade in laburistov Tonyem Blairom sprožilo številne odzive. Med presenetljive sodi pritrjevanje poslanca Gibanja Svobode Miroslava Gregoriča tvitu, ki donedavnega slovenskega predsednika in nekdanjega angleškega premiera označi za gnidi človeštva. Tako je to storil:

Nizkotno zmerjanje, dveh politikov z gnidami, ki mu je pritrdil poslanec vladajoče stranke, je bilo takšno:

Gregorič je znan kot zagovornik interesov Rusije in Vladimirja Putina, najdemo ga med podpisniki peticije Milana Kučana in vrste njegovih somišljenikov, ki nasprotujejo pomoči v orožju Ukrajini iz Zahoda, češ da to ne vodi do miru in ki trdijo, da je za Ruski napad na Ukrajino sokriv Zahod. Dejansko pomoč Zahoda Ukrajini ogroža projekt Vladimirja Putina, ki mu je spodletela zamenjava oblasti v Kijevu z vojaškim posredovanjem, poskuša pa še doseči drug cilj, da bi si z vojaško silo priključil obsežna ozemlja Ukrajine na vzhodu, ki jih je s svojo vojsko že okupiral, a so ga z dela teh ozemelj Ukrajinci že pregnali. Kučan s somišljeniki piše, da je za Ruski napad na Ukrajino soodgovoren Zahod, da je Ukrajina celo žrtev Zahoda, kar je Putinova propaganda, s katero opravičuje brutalne vojaške posege in priključevanja ozemelj sosednjih držav, ki se niso začele z zasedbo Krima.

Na posnetku so prejemniki Putinovih nagrad, ki so jih prejeli po okupaciji Krima. Nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak je ob napadu Rusije na Ukrajino lani to nagrado vrnila. Zoran Janković je ni.

Za napad Rusije na ozemlja sosednjih držav ni čisto nič kriv Zahod. Lahko pa Putina s pomočjo Ukrajini edini ustavi. Kučan je znan kot prijatelj Vladimirja Putina. Podobno kot v sosednji Italiji Silvio Berlusconi, ki v Italiji govori podobne stvari, da za napad na Ukrajino ni odgovorna država, ki jo je napadla.

Tako to piše Kučan

“Ukrajina je žrtev posredniške vojne med dvema vodilnima jedrskima velesilama, Rusijo in ZDA, za vplivna območja. Nekoč sta bili obe na pravi strani zgodovine. Težki ofenzivni tanki na ukrajinsko-ruski fronti še dodatno odpirajo nevarnost neposrednega spopada Rusije z Zahodom na naših, evropskih tleh. Ugibanje vojaških strokovnjakov, da do atomske vojne najverjetneje ne bo prišlo, ni nikakršno varnostno zagotovilo. A kopičenje najsmrtonosnejših orožij Evropi ne bo prineslo miru in stabilnosti. V tej vojni smo poraženci vsi. Tudi državljani EU, ki prav tako plačujemo to vojno in njene posledice. Breme vojne bodo nosile še prihodnje generacije Evropejcev. Zato morajo pri odločitvi o koncu vojne sodelovati tudi evropske države.”

Vsi podpisniki “mirovniškega pisma”, ki ga je prvi objavil Dnevnik, so:

Milan Kučan, Danilo Türk, Spomenka Hribar, Niko Toš, Ema Kugler, Uroš Lipušček, Miroslav Cerar, Miran Goslar, Marjan Šetinc, Boris Vezjak, Rado Bohinc, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Vito Turk, Lucija Čok, Rudi Rizman, Vinko Dolenc, Svetlana Slapšak, Peter Čeferin, Ivo Daneu, Aurelio Juri, Andrej Cetinski, Jože Pirjevec, Maca Jogan, Božidar Flajšman, Danijel Rebolj, Polona Jamnik, Stane Pejovnik, Ivan Svetlik, Jure Zdovc, Maja Breznik, Zoran Janković, Saša Arsenovič, Ladislav Lipič, Franco Juri, Vesna Mikolič, Vlado Miheljak, Mihael Naglič, Drago Kos, Miloš Šonc, Zdravko Mlinar, Primož Šterbenc, Aleks Štakul, Bogomir Kovač, Milica Antić Gaber, Jožef Školč, Dušan Keber, Božo Repe, Tanja Rener, Stane Saksida, Mirjana Ule, Miroslav Gregorič, Silvo Devetak, Rado Riha, Emil Milan Pintar, Gorazd Kovačič, Mojca Drčar Murko, Jože Šušmelj, Jani Bavčer, Mitja Rotovnik, Boris Muževič, Polona Vetrih, Jože Mermal, Tone Vogrinc, Dušan Kumer, Rudi Zaman, Sonja Lokar, Bojan Križaj, Anton Rupnik, Slavko Pregl, Janez Winkler, Ivan Novak, Ivan Rudolf, Alenka Šelih, Bojko Bučar, Zvone Dragan, Martin Ivanič, Miloš Prosenc, Marjan Šiftar, Matjaž Kmecl, Rudi Zavrl.

Celotna pismo, ki ga je objavil Dnevnik, je takšno:

Javno pismo: Zaustavite vojno v Ukrajini!

Od začetka ruske agresije na Ukrajino mineva leto dni. Vsestransko podpiramo Ukrajino v njeni nesporni pravici do obrambe. Ukrajina je žrtev ruske agresije, ki je ni mogoče upravičiti. Vojna je terjala že na sto tisoče mrtvih, od tega dve tretjini na ukrajinski strani. Ukrajina postaja opustošena država.

Evropski državniki se, tako kot v prvi svetovni vojni, kot mesečniki prepuščajo toku, ki vodi v morebitno novo svetovno vojno. Nemška zunanja ministrica pravi, da smo v vojni z Rusijo. Predsednik vojaškega odbora Nata zagotavlja, da je skupina držav pod vodstvom ZDA pripravljena na neposredni spopad z Rusijo. Ob tem predsednik ZDA ocenjuje, da pomeni vojna v Ukrajini neposredno grožnjo atomskega »armagedona«. Zlovešča govorica atomske grožnje se sliši iz Moskve.

Ukrajina je žrtev posredniške vojne med dvema vodilnima jedrskima velesilama, Rusijo in ZDA, za vplivna območja. Nekoč sta bili obe na pravi strani zgodovine.

Težki ofenzivni tanki na ukrajinsko-ruski fronti še dodatno odpirajo nevarnost neposrednega spopada Rusije z Zahodom na naših, evropskih tleh. Ugibanje vojaških strokovnjakov, da do atomske vojne najverjetneje ne bo prišlo, ni nikakršno varnostno zagotovilo.

A kopičenje najsmrtonosnejših orožij Evropi ne bo prineslo miru in stabilnosti. V tej vojni smo poraženci vsi. Tudi državljani EU, ki prav tako plačujemo to vojno in njene posledice. Breme vojne bodo nosile še prihodnje generacije Evropejcev. Zato morajo pri odločitvi o koncu vojne sodelovati tudi evropske države.

Od vlad držav EU zahtevamo, da vzpostavijo novo, dolgoročno evropsko varnostno arhitekturo, ki bo izraz strateških interesov evropskih držav za njihovo aktivnejšo vlogo v svetu. Temeljiti mora na suverenosti, enakopravnosti in ob upoštevanju varnostnih interesov vseh držav. Tudi Rusije, ki ostaja, takšna ali drugačna, soseda EU tudi v prihodnje.

Pozivamo vlade EU, Nato in Rusko federacijo, da nadgradijo evropsko vzhodno politiko nekdanjega nemškega kanclerja Willyja Brandta, ki je naši celini prinesla več desetletij miru. Da se zavežejo k posodobitvi helsinške listine o miru in sodelovanju in njenemu spoštovanju.

Politična govorica o poražencih in zmagovalcih je v navzkrižju z govorico miru. V tej vojni ne more zmagati nobena stran. Končati jo je mogoče le za pogajalsko mizo. Pogajati se ne pomeni kapitulirati niti opravičevati rusko agresijo. Pogajati se pomeni odgovorno iskati rešitve in pristajati na odstopanja na obeh straneh s ciljem, da se prepreči še več mrtvih in stopnjevanje zla.

Od vas, vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije zato pričakujemo, da vzpostavite zavezništvo za prekinitev bojev, za ustavitev nadaljnjega oboroževanja in za začetek pogajanj. Vaša odgovornost je tudi svet prihodnosti, mir, varnost in kljubovanje podnebnim spremembam! Je življenje naših otrok in njihovih potomcev v svetu brez strahu, v svetu, ki bo zagotavljal obstoj človeštva.

Vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije nimate mandata za vojno! Ne vodite je na pragove naših domov.

Ustavite vojno! Ustavite jo takoj! To moč imate. In to odgovornost.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version