Site icon Spletni časopis

Vlada slabo dela, a neuspešnost večina podpira

Večina meni, da delo vlade ni uspešno, a hkrati to neuspešno delo podpirajo, sta pokazali raziskavi dveh agencij, ki merita javno mnenje v tednu dni. Raziskava Ninamedie za Dnevnik je prejšnji teden pokazala, da je med anketiranimi več takšnih, ki menijo, da vlada dela neuspešno. V manjšini pa so tisti, ki ocenjujejo, da vlada dela uspešno. Po raziskavi Mediane, ki jo je včeraj objavila POP TV, kjer so spraševali, ali delo vlade podpirajo, pa je večina anketiranih odgovorila pritrdilno, v manjšini pa so tisti, ki dela vlade ne podpirajo.

Ko gre za stranke, se je po raziskavi Mediane za POP TV podpora GS Roberta Goloba v primerjavi z mesecem prej rahlo povečala, podpora SDS Janeza Janše pa je kar krepko poskočila.

Se NSi maščuje sedenje na dveh stolih?

Se je pa znižala podpora vsem trem manjšim strankam: najbolj NSi Mateja Tonina in Levici Luke Meseca, ki je spet tik nad pragom za vstop v parlament. NSi je po meritvi Mediane prehitela SD Tanje Fajon, ki je med manjšimi strankami izgubila najmanj.

Upad podpore NSi ni nujno posledica politike sedenja na dveh stolih, ko so v parlamentu v sodelovanju z vladno koalicijo prevzeli vodenje obeh nadzornih komisij: tako komisije za nadzor javnih financ kot komisije za nadzor obveščevalnih služb. Nič od tega jim po rezultatu volitev ne pripada. A vodenje obeh komisij so od vladnih strank dobili, ker je v interesu koalicije, da je parlamentarnega nadzora vladajočih čim manj in da ga ne vodi največja opozicijska stranka SDS. Posledica tega nenavadnega ravnanja je tudi, da doslej, ker NSi ni bila pripravljena prispevati podpisov, opozicija še ni zahtevala nobene parlamentarne preiskave ravnanja vlade, vladnih politikov ali dela Roberta Goloba, vladna stran pa je zahtevala že dve preiskavi proti opoziciji (preiskavo medijev in domnevnih podrejanj policije). A upada podpore NSi ni mogoče kar pripisati temu dogajanju, ker ta niha ves čas in lahko bolj kaže netočnost raziskav. Tako niha:

V grafikah so deleži preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni:

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča bralcem in vsem, ki delajo podobne analize, preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version