Site icon Spletni časopis

Uničenje Gvozdivke, h kateri so se vrnili ruski vojaki, verjetno z Excaliburjem

Uničenje oklepnika in dodatne havbice, kaže posnetek iz Ukrajine objavljen na spletnih omrežjih, na katerem vidimo tudi ruske vojake, ki zbežijo ob prvi eksploziji, ko Ukrajinci zgrešijo oklepnik in dodaten top. To je bilo logično ravnanje, saj je bilo mogoče pričakovati, da bo znova počilo in bo drugič zadelo pomembnejšo tarčo. Nenavadno pa je, kako hitro se vojaki vrnejo in to ravno, ko oklepnik 2S1 zadene izstrelek. Tik pred eksplozijo se vračajoči se vojaki vržejo na tla, verjetno, ker slišijo, da prihaja raketa. Posnetek prikazuje še, da vojaka, ki je ranjen, po eksploziji pride reševat vojak iz tovornjaka nedaleč stran, kar je takoj po eksploziji precej pogumno ravnanje:

Oklepno havbico 2S1 Rusi imenujejo Gvozdika, to oklepno vozilo iz časov Sovjetske zveze, ki ga uporabljajo številne države, so proizvajali še na Poljskem in v Bolgariji. Ima domet izstrelkov okoli 15 kilometrov, največ pa čez 20. Sovjetska vojska ga je začela uporabljati po letu 1970. Precej posodobljeno in na cesti hitrejšo verzijo tega oklepnika, ki je hitrejše zaradi močnejšega zahodnega motorja in je opremljeno tudi s klimatsko napravo, od leta 2018 proizvaja tudi Ukrajina. Lastno posodobljeno verzijo pa je lani začela uporabljati srbska vojska. Top 2A36 Giatsint-B, ki je na posnetku za Gvozdivko, je tudi iz časov Sovjetske zveze, v uporabi je od leta 1975, ima pa daljši domet 30 ali celo do 40 kilometrov, upravlja ga osem vojakov.

Po poročilih iz Ukrajine je Gvozdivko verjetno zadel ameriški izstrelek M982 Excalibur, ki lahko natančno zadene tudi na razdalji 50 kilometrov, če je izstreljen iz artilerijskih sistemov Archer, ki jih Ukrajini pošilja Švedska.

Kraj dogodka v bližini Donecka je označen na zemljevidu:

..

Exit mobile version